Una ciutat diversa, una ciutat compromesa amb la convivència i la cohesió social
Inici / L'Ajuntament de Barcelona participa en el Foro Mundial sobre les violències urbanes

L'Ajuntament de Barcelona participa en el Foro Mundial sobre les violències urbanes

L'EBA i el Pla Municipal contra la islamofòbia es presenten al Foro Mundial sobre les violències urbanes a Madrid desenvolupat del 19 al 21 d'abril

Aida Guillén, directora de la Direcció de Drets de Ciutadania i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona i Yolanda Soriano, responsable de l'Estratègia BCN Antirumors (EBA), van presentar el treball de l'Estratègia BCN i el Pla de lluita contra la islamofòbia al Foro Mundial sobre les Violències Urbanes i Educació per a la convivència i la pau, desenvolupat del 19 al 21 d'abril a Madrid. En el marc de la taula sobre la violència per racisme i xenofòbia, Soriano va explicar com els rumors són la punta de l'iceberg del racisme estructural.

El passat dijous 20 d’abril en el context del Foro Mundial sobre les Violències Urbanes i Educació per la convivència i la pau, iniciativa que sorgeix de la necessitat de l’aliança d’alcaldesses de Madrid i París, Manuela Carmena i Anne Hidalgo per obrir noves vies de convivència que consolidin una autèntica cultura de la pau a les ciutats, es va apostar pel debat sobre com construir a partir de la Nova Agenda Urbana i l’Agenda 2030 pel desenvolupament. Les taules de debat i espais de diàleg com eina per compartir experiències van ser les protagonistes de les jornades, amb més de 400 experts internacionals, de 40 països, dels que un centenar són alcaldes de diverses ciutats del món.

L’Estratègia BCN Antirumors (EBA) va obrir la taula sobre la violència per racisme i xenofòbia amb Yolanda Soriano, tècnica referent de l’Estratègia BCN Antirumors, explicant com els rumors són una part molt important per alimentar el racisme i crear estereotips. Des de L’EBA s’intenta promoure el valor de la interculturalitat a la ciutat i juntament amb la Xarxa BCN Antirumors afavoreixen el diàleg entre comunitats. “És molt important treballar amb la gent i per a la gent”, deia Soriano. Aquest procés per desmuntar rumors i estereotips es fa sempre a través de processos participatius i generant espais de diàleg per compartir experiències i necessitats. A més, l’EBA ofereix tot un programa de formacions que s’alimenta també de les mateixes entitats de la xarxa i Agents Antirumors en Acció.

Per la seva part, Aida Guillén, directora de la Direcció de Drets de Ciutadania i Diversitat, va presentar la mesura de govern: Pla contra la islamofòbia, implementat al desembre 2016 a través de l’Àrea de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació. Aquest Pla té una trentena de mesures que es posaran en marxa durant 18 mesos davant de l’amenaça que està suposant la profileració dels discursos i delictes d’odi. Aida Guillén va remarcar la importància d’afrontar la islamofòbia des d’una perspectiva de drets per a que cap persona es senti discriminada.

Seguidament, va intervenir Dani de Torres, ideòleg de l’Estratègia BCN Antirumors, el qual va explicar el procés d’elaboració de l’Estrtègia que s’ha exportat a altres països com a referent per lluitar contra el racisme i la xenofobia. També van compartir experiències Malik Hammad, de l’Universistat de Tecnologia i Informació de Pakistàn, i Esteban Benavides, coordinador de l’Observatori Internacional “Vivint junts” de Montreal.

La taula es va tancar amb intervencions d’autoritats polítiques de 5 països diferents i un diàleg entre tres autoritats polítiques de l’Estat espanyol. Durant les jornades es van inscriure més del 2.000 persones i va tenir 4 sessions plenàries: Ciutats de pau, Governança per la pau, Convivència pacífica i Educació i Valors per la Pau i 8 taules de debat.
Aquest Foro Mundial ofereix recursos on line per educar en la cultura de la pau que podeu trobar aquí: http://www.ciudadesdepaz.com/