Una ciutat diversa, una ciutat compromesa amb la convivència i la cohesió social
Inici / Microhistòries de la diàspora: Experiències «encarnades» de la dispersió femenina

Microhistòries de la diàspora: Experiències «encarnades» de la dispersió femenina

Construcció d'un espai de reelaboració, qüestionament i escolta des d’una epistemologia comuna: la de les dones racialitzades, emigrades o «que es queden on són»

Avtar Brah convida a pensar el concepte d’«espai de la diàspora» en lloc del de diàspora, ja que «s’hi discuteixen les barreres d’inclusió i exclusió, de pertinència i alteritat, de “nosaltres” i “ells”». Seguint la seva proposta, aquest projecte segueix la seva proposta i investiga quines especificitats afegeixen la raça, el gènere, la classe o la llengua, a aquestes subjectivitats diaspòriques. Per fer-ho, partim/partirem de la idea d’experiència encarnada, és a dir, de les juxtaposicions, interrogacions, transgressions i mediacions inscrites individual i col·lectivament en les múltiples reinvencions singulars de la diferència, en la subversió íntima i tot sovint imperceptible de les categories de diferenciació, així com de la noció d’identitat mateixa.

En aquest sentit, Microhistòries de la diàspora vol construir un espai de reelaboració, qüestionament i escolta des d’una epistemologia comuna: la de les dones racialitzades, emigrades o «que es queden on són», que mitjançant relats activistes, gnoseologies del Sud, veus literàries, sabers autoreferencials o artístics, no només discrepen de les narratives hegemòniques, sinó també d’una condició subalterna estàtica i discriminatòria. Les dones parlen doncs per a entendre com les travessen els processos econòmics, polítics, culturals i psíquics que conflueixen en la quotidianitat de cada subjecte. Parlen per nombrar la pròpia experiència en aquestes interseccions, en diàleg amb les diferents perspectives i arquitectures analítiques al seu abast.

MARÇ

Avtar Brah

LA DIFERÈNCIA INHERENT: UNA PERSPECTIVA DIASPÒRICA

CONFERÈNCIA

 Dimecres 14 de març, 19 h

Espai 4

Moderat per Brigitte Vasallo amb la participació de Lola López (Comissionada d’Immigració Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona)

Segons Avtar Brah, l’espai de la diàspora és un lloc habitat no només pels subjectes que es mouen, sinó també pels que són construïts i representats com a «autòctons». Partint d’aquesta idea, l’autora impugna la noció d’identitat monolítica, centrada en un territori i una cultura. Per contra, Brah reflexiona sobre com la mirada diaspòrica construeix en la societat determinades perspectives per a habitar una diferència inherent que no és tal i que es relaciona, a més a més, amb habitar la frontera.

MICROHISTÒRIES – FRAGILITATS OCULTES

Epai multidisciplinari

Dijous 15 de març, 19 h

Virreina LAB

Amb la participació de Kira Bermúdez, Úrsula Santa Cruz, Anyely Marín Cisneros i Najat El Hachmi

Explorar les fragilitats en l’espai de la diàspora és, com diria Sara Ahmed, «parlar de murs, murs que s’edifiquen, murs que poden ser una atmosfera, un gest; i és més, murs que no sempre són visibles per als altres, ja que per als que no topen amb ells, el mur no existeix».

Durant aquesta trobada, les participants teixiran microhistòries del desarrelament i les estranyes estratègies de supervivència a partir de la seva experiència encarnada en un diàleg obert amb el públic. Perícies callades que es perpetuen, es reforcen, es tornen obsoletes i es transformen en el vertigen de la vida quotidiana i en l’espai domèstic.

Gabriela Wiener. Visuals d’Adiva Koenigsberg.

POÈTICAS DEL DESPLAÇAMENT

Recital

Divendres 16 de març, 19 h

Virreina LAB

Aquest diàleg poètic entre Gabriela Wiener, Cristina Peri Rossi ―absent, tot i que present en les paraules― i els visuals d’Adiva Koenigsberg, és una oda a l’espiral dels nostres desplaçaments. Narra les diàspores mentals i físiques i els exilis en l’exili, els desclassaments, les mudances, els objectes, l’amor, les lluites i transgressions, les fragilitats i vulnerabilitats, el desarrelament i les nostàlgies… Relata, en definitiva, les llibertats del ser i de l’estar en les friccions entre ahir i avui.

Participants

AVTAR BRAH (Panjab), professora emèrita de Sociologia al Birkbeck College de Londres, especialista en identitat ètnica i militant en diversos col·lectius de feministes negres. A través els seus treballs, Brah explora, per mitjà de la seva experiència com a activista, la interseccionalitat del gènere, raça, etnicitat, classe i edat des d’un marc multiaxial de poder. Autora del llibre Cartografías de la Diáspora. Identidades en Cuestión, Traficantes de sueños, 2011.

BRIGITTE VASALLO (Barcelona, 1973), escriptora  a batzegades, periodista a estones, mediadora intercultural, activista de les relacions sexoafectives alternatives i feminista. Autora de la novel·la PornoBurka.

GABRIELA WIENER (Lima, 1975), escriptora, poeta i periodista. Ha publicat els llibres Sexografías, Melusina 2008; Nueve Lunas, Random House Mondadori, 2010, i Llamada perdida, Malpaso, 2015.

KIRA BERMÚDEZ (Minnesota, 1959), mediadora intercultural i pedagoga social, traductora i escriptora ocasional. Coautora del llibre Mediación Intercultural: una propuesta para la formación, Agapea, 2002.

ÚRSULA SANTA CRUZ (Lima, 1966), psicòloga comunitària, especialitzada en violència de gènere, polítiques d’igualtat, participació ciutadana, migració i ciutadania transnacional.

ANYELY MARÍN CISNEROS (Caracas, 1976), investigadora de pedagogies crítiques i subjectivitat, a través de metodologies descolonials i sexualitats dissidents. Producció cultural i art.

 NAJAT EL HACHMI (Nador, 1979), escriptora. Autora de les novel·les Jo també sóc catalana, Columna, 2004; L’últim patriarca, Planeta, 2008; La caçadora de cossos, Planeta, 2011; La filla estrangera, Edicions 62, 2015, i Mare de llet i mel, Edicions 62, 2018.

ADIVA KOENIGSBERG (Nueva York, 1980), artista visual i directora de fotografia.

TANIA ADAM (Maputo, 1979), periodista i productora cultural. Fundadora i editora de Radio Africa Magazine. Presentadora de Terrícoles betevé i de radio africa @beteve 91.0 Fm.