Pol

34 anys
L'Eixample, Barcelona

Tinc una amiga de tota la vida que acaba de viure un cas de violència masclista i encara no m’ho crec. Un té prejudicis sobre el tipus de persones que poden acabar vivint una situació així, i mai hagués imaginat que ella, una dona que sempre ha estat forta i lliure, hagués acabat sotmesa d’aquesta manera, patint per la seva vida i espantada de sortir al carrer. Des del meu punt de vista, no només ha estat sotmesa a la violència física, verbal i psicològica d’un home amb problemes amb la beguda. La meva amiga ha estat i segueix estant sotmesa a uns quants records que ho legitimen tot.

Sovint, després del judici i de la sentència que l’ha condemnat a presó, es culpabilitza d’haver-lo denunciat i evoca moments feliços que va viure amb ell. Dos o tres records que aconsegueixen esborrar tot el dolor que va patir tant ella com la família o els amics que vam respondre al seu crit d’ajuda, i que la fan dubtar a l’hora de mantenir l’ordre d’allunyament, perquè voldria tornar a estar amb ell i esborrar-ho tot. I això m’esgarrifa perquè aquests sentiments no se’n van amb un judici o una sentència, i són els que realment la van tenir i la tenen sotmesa quan encara ens diu que “era l’home de la seva vida” mentre passa un dol per aquell que quasi se l’emporta del nostre costat.

El rol dels amics en tot el procés ha estat el d’un acompanyament sincer, l’hem escoltada, l’hem aconsellada i hem fet equilibris entre una empatia dolorosa i una ràbia continguda, mentre ella ha anat passant per totes les etapes, des de la denúncia, les sessions amb el psicòleg, el judici, la sentència. I sabem que, ara més que mai, és quan hem de seguir acompanyant, perquè ara no hi ha processos contundents que l’obliguin a tenir una postura ferma.

Alguna dona propera a tu ha patit violència masclista? Com l'has ajudada, quin ha estat el teu paper?

Si mai una veïna teva, amiga, companya de feina... ha patit violència masclista, envia'ns el teu testimoni explicant el teu paper. Què vas fer per recolzar-la? Quins sentiments, quins reptes se't van despertar? Creus que va valdre la pena? Com va reaccionar ella?

Envia el teu testimoni juntament amb el teu nom (o pseudònim), edat i el districte on vius a:

bcnantimasclista@bcn.cat

Moltes gràcies. Sens dubte, la teva experiència pot ajudar a que d'altres plantin cara a la violència masclista.