Barcelona crida “No callarem” per la llibertat d’expressió

Escrit per Iris Aviñoa Ordóñez

La Model va ser l’escenari d’una setmana de xerrades, concerts i accions reivindicatives en contra de la utilització interessada dels delictes d’odi per coartar la llibertat d’expressió.

 

“No Callarem” és una plataforma transversal i plural de ciutadans i ciutadanes, col·lectius i entitats que es va crear al març de 2017 com a resposta a la percepció d’una creixent amenaça contra la llibertat d’expressió a tot l’Estat Espanyol, fruit, entre altres factors, de l’aprovació de la Llei de Seguretat Ciutadana (coneguda com a Llei Mordassa) el 2014, i la posterior reforma del Codi Penal el 2015. Aquesta plataforma pretén, d’una banda, donar visibilitat a aquesta problemàtica; de l’altra, denunciar els casos de vulneració d’aquest dret fonamental en tots els àmbits de la vida, com la creació artística o la lliure expressió individual i col·lectiva a les xarxes socials.

El punt d’inflexió que va impulsar la creació de la plataforma va ser la condemna de tres anys i mig de presó al raper mallorquí Valtonyc, per un suposat delicte d’injúries contra la Corona. Com a resposta, “No callarem” va organitzar al maig de 2017 un concert en favor de la llibertat d’expressió al Parc del Gran Sol de Badalona, on es van llegir fragments de les cançons i les piulades que havien estat motiu de polèmica, mentre els més de 5.000 assistents els repetien a l’uníson, en un exercici d’autoinculpació col·lectiva de suport als artistes i piulaires condemnats. També es va iniciar una campanya de crowdfunding per recollir fons per a una caixa de resistència destinada a sufragar els costos dels processos judicials contra les persones acusades de delictes similars.

Després del concert multitudinari, i després d’un any d’activisme en diferents fronts, “No callarem” va organitzar de l’11 al 15 d’abril de 2018 la setmana per la llibertat d’expressió a l’antiga presó Model de Barcelona, com a espai simbòlic de repressió, amb un ampli programa. Entre d’altres, es van incloure actuacions d’artistes molt diversos -com els rapers Valtonyc i Pablo Hasél-, representacions teatrals, espectacles infantils, exposicions i performances, que es van combinar amb espais de debat vinculats a temes com els delictes d’odi i els límits de la llibertat d’expressió.

Delictes d’odi vs Llibertat d’expressió

Un dels debats que va marcar les discussions durant tota la setmana va ser la denúncia per part dels col·lectius organitzadors de la utilització inadequada i interessada dels conceptes de “delictes d’odi” i “discurs d’odi”. El concepte de discurs d’odi, així com l’agreujant d’odi en el Codi Penal, tenen com a objectiu la protecció especial de col·lectius vulnerables, generalment grups tradicionalment discriminats.

No obstant això, segons aquesta plataforma, des de l’àmbit judicial s’estan aplicant aquests conceptes per coartar la llibertat d’expressió de facto, justificant-ho mitjançant una suposada protecció a col·lectius com la Corona espanyola o les forces de seguretat, que en cap cas es consideren col·lectius vulnerables.

Els límits de la llibertat d’expressió

El dijous 12 d’abril va tenir lloc en el marc d’aquesta setmana per la llibertat d’expressió, el debat “Veus emmordassades”, que va comptar amb la presència de Josep Ramoneda (periodista i filòsof), Laia Serra (advocada penalista i membre de la Comissió de Defensa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona), Joaquín Urías (professor de Dret Constitucional i exletrado del Tribunal Constitucional), José Luis Ramírez (magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona i membre del Grup d’estudis de Política criminal).

La taula rodona va discutir, entre altres qüestions, els límits de la llibertat d’expressió. En aquest sentit, es va abordar la necessitat de posar una sèrie de limitacions per garantir que no es faci un mal ús d’aquest dret, i que a través de la llibertat d’expressió no s’amaguin, per exemple, missatges discriminatoris o discursos d’odi. Per tant, aquesta taula pretén donar continuació als debats sobre el discurs d’odi que van tenir lloc durant la celebració de les Jornades internacionals #BCNvsOdi organitzades per l’Ajuntament de Barcelona el març de 2017.

“No callarem” continua

Segons explica un dels participants de “No callarem”, Fernando Paniagua, una de les estratègies que persegueix la plataforma és aconseguir la seva multiplicació en altres parts del territori. Fins al moment, ja s’han organitzat altres iniciatives a Vic, Castelló i València, i el 17 de juny està prevista la celebració d’un altre gran concert en suport a Valtonyc a Mallorca.