Sant Martí barri a barri 2017

Itineraris. Descobreix els barris de Sant Martí i la seva història en sis itineraris apassionants! Cal inscripció prèvia a qualsevol de les biblioteques del Districte

Sant Martí de Provençals fou un municipi independent fins a l’any 1897, quan, juntament amb Gràcia, les Corts, Sant Gervasi de Cassoles i Sant Andreu de Palomar, va ser incorporat a la gran Barcelona. Les biblioteques del Districte de Sant Martí et conviden a fer una sèrie d’activitats per descobrir l’apassionant història d’aquest racó de Barcelona. Si ets veí de Sant Martí, de ben segur que trobaràs nous indrets desconeguts i coneixeràs petites històries i anècdotes que potser no sabies. Si no ets veí de Sant Martí, et convidem als nostres barris perquè gaudeixis de les històries viscudes per la nostra gent i d’unes referències literàries que t’ajudaran a entendre millor aquesta part de Barcelona.

INFORMACIÓ GENERAL:

Totes les activitats tenen una durada màxima de 3 hores i són gratuïtes. Places limitades. Cal inscripció prèvia a qualsevol de les biblioteques del Districte de Sant Martí.

Les activitats dels dies 27 de maig i 3 de juny seran conduïdes per Jordi Morell i Rosa Martell, del Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa. La resta d’activitats seran conduïdes per Joan Carles Luque, de l’Arxiu Històric del Poblenou.

 

Dissabte 27 de maig, 10 h – Les cooperatives obreres de consum al Camp de l’Arpa: Es presenten diferents realitats del moviment cooperatiu des de la fundació de la Cooperativa l’Antiga del Camp de l’Arpa, el 1866, fins a la seva desfeta, el 1939. Lloc: Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert · Indústria, 295 • Tel. 93 450 86 46.

Dissabte 3 de juny, 10 h – La Guerra Civil al barri del Clot: Itinerari que ressegueix els canvis que va patir el barri durant el conflicte, la resposta al cop militar, l’aparició de menjadors populars o la construcció de refugis, entre altres temes. Lloc: Biblioteca El Clot – Josep Benet · Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38 • Tel. 93 309 51 99.

Dissabte 10 de juny, 10 h – El Besòs i el Maresme: de la lluita veïnal a l’última transformació del litoral: Repàs dels moments i els llocs històrics més significatius d’aquest barri i del seu vessant d’espai tradicional d’acollida de nouvinguts. Lloc: Biblioteca Ramon d’Alòs – Moner · Prim, 87-89 (Centre Cívic) • Tel. 93 256 49 29.

Dissabte 7 d’octubre, 10 h – Les cooperatives del Poblenou, amb visita a la Sala Beckett, antiga Pau i Justícia: Recorregut per les principals cooperatives obreres del Poblenou: de La Flor de Maig a Pau i Justícia, cooperativa que acull actualment l’espai teatral Sala Beckett, que es visitarà en aquesta activitat. Lloc: Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz· Joncar, 35 • Tel. 93 485 66 22.

Dissabte 21 d’octubre, 10 h – La Verneda. Sant Martí de Provençals: l’horta de la ciutat: Itinerari per la història d’aquest barri, que va passar de ser un terreny agrícola entre la via del tren i la incipient Gran Via a convertir-se, a finals dels anys seixanta del segle xx, en un barri sembrat de milers d’habitatges per donar cabuda als nouvinguts d’arreu de la península. Lloc: Biblioteca Sant Martí de Provençals· Selva de Mar, 215 (Centre Cívic) • Tel. 93 256 57 75.

Dissabte 28 d’octubre, 10 h – El cementiri del Poblenou: visita al «Liceu de la mort»: Visita a aquest recinte funerari de Barcelona que alberga importants tombes de les famílies més rellevants de la burgesia barcelonina del segle xix. Lloc: Biblioteca Xavier Benguerel· Av. del Bogatell, 17 • Tel. 93 225 18 64.