Juan Marsé

Sembla un argument de les seves novel·les, però Juan Marsé va néixer a Barcelona el 8 de gener de 1933 com Juan Faneca Roca. La seva mare va morir en el part i va deixar el taxista Faneca sol amb la seva filla petita i el nouvingut. En el transcurs d'una de les seves carreres va coincidir amb el matrimoni Marsé, una jove parella que lamentava no tenir fills: el futur novel·lista va ser adoptat poques setmanes després de néixer i es va passar a dir Juan Marsé i Carbó.

Va passar els anys d'infantesa com un mal estudiant, que sovint preferia no anar a escola i córrer pels carrers de Gràcia, el Guinardó i la muntanya del Carmel. Aquests paisatges acabarien convertits en els escenaris literaris de l'escriptor, i ara la biblioteca del barri del Carmel porta el seu nom, i així homenatja l'escriptor que va posar la Muntanya Pelada al mapa literari de Barcelona, amb personatges com l'emblemàtic "Pijoaparte" d' Últimas tardes con Teresa.

Amb les aventures del Pijoaparte i Teresa va aconseguir un cert èxit i el premi Biblioteca Breve el 1966. L'èxit ja no el va abandonar i tampoc els premis, guanya el premi México per Si te dicen que caí el 1973, el Planeta per La muchacha de las bragas de oro el 1980, el Ciutat de Barcelona per Ronda del Guinardó el 1985, el premi Ateneo de Sevilla per El amante bilingüe el 1990 i el de la Crítica i el Europa per El embrujo de Shangai el 1993. El major reconeixement li va arribar el 2008 amb la concessió del premi Cervantes, el guardó més important en llengua castellana.