Cicle temàtic. Literatura i psicoanàlisi: "El lloc de la por"

..

Literatura i psicoanàlisi. Amb Ricardo Baduell i Leonora Troianovski. Dilluns 20 de gener a les 19 h, a la Biblioteca Jaume Fuster (Espai 1)

La por és potser la sensació que més s’acosta a l’angoixa; una experiència primigènia en els éssers humans i per això mateix, un interès central per a la psicoanàlisi.

En aquesta nova edició de l’espai de literatura i psicoanàlisi ens proposem endinsar-nos al lloc de la por, aquest territori imaginari que no deixa el cos indemne. Allò sinistre, inquietant o terrorífic, seran llocs que recorrerem emprant com a guia les ficcions d’autors clàssics i contemporanis. Compartirem en aquestes trobades al voltant dels mons d’Edgar Allan Poe, HP Lovecraft, Margaret Atwood i Roland Topor la nostra experiència de lectors, continuant el diàleg obert entre literatura i psicoanàlisi en una tertúlia, on parlar de por serà part del misteriós plaer que provoquen aquests relats.

Tant Freud com Lacan van prestar atenció a la por i li van dedicar textos i seminaris per fer avançar la teoria psicoanalítica. En efecte, l’experiència de la por, es troba sempre vorejant la veritat del subjecte, ja que la seva pròpia estructura implica la producció d’un efecte de profunda estranyesa al cor d’allò més íntim i familiar. És el tema de Freud a “Allò sinistre”, escrit després de la guerra, el 1919.

Aquests relats i contes escollits per a l’ocasió, donen forma a alguna cosa que s’amaga i no es deixa atrapar pel llenguatge. El lloc de la por és aquest que vam conèixer a la infància, on allò irracional i fantasiejat aconsegueix commoure’ns i fer ressonar el gaudi.

En aquesta sessió es comentarà: “El quimérico inquilino”, de Roland Topor.

A càrrec de Ricardo Baduell, escriptor, tallerista i editor; i Leonora Troianovski, psicoanalista.

Hi col·labora: Biblioteca del Campo Freudiano de Barcelona.

 

Horaris


La por és potser la sensació que més s'acosta a l'angoixa; una experiència primigènia en els éssers humans i per això mateix, un interès central per a la psicoanàlisi.
En aquesta nova edició de l'espai de literatura i psicoanàlisi ens proposem endinsar-nos al lloc de la por, aquest territori imaginari que no deixa el cos indemne. Allò sinistre, inquietant o terrorífic, seran llocs que recorrerem emprant com a guia les ficcions d'autors clàssics i contemporanis. Compartirem en aquestes trobades al voltant dels mons d'Edgar Allan Poe, HP Lovecraft, Margaret Atwood i Roland Topor la nostra experiència de lectors, continuant el diàleg obert entre literatura i psicoanàlisi en una tertúlia, on parlar de por serà part del misteriós plaer que provoquen aquests relats.
Tant Freud com Lacan van prestar atenció a la por i li van dedicar textos i seminaris per fer avançar la teoria psicoanalítica. En efecte, l'experiència de la por, es troba sempre vorejant la veritat del subjecte, ja que la seva pròpia estructura implica la producció d'un efecte de profunda estranyesa al cor d'allò més íntim i familiar. És el tema de Freud a "Allò sinistre", escrit després de la guerra, el 1919.
Aquests relats i contes escollits per a l'ocasió, donen forma a alguna cosa que s'amaga i no es deixa atrapar pel llenguatge. El lloc de la por és aquest que vam conèixer a la infància, on allò irracional i fantasiejat aconsegueix commoure'ns i fer ressonar el gaudi.

Biblioteca Jaume Fuster

Adreça:
Pl Lesseps, 20*22
Districte:
Gràcia
Barri:
Vallcarca i els Penitents
Codi postal:
08023
Població:
Barcelona