Exposició: Atrapats. Solidaritat vs. barbàrie

Art. Del 16 al 18 de gener de 2018, a la Biblioteca Jaume Fuster. Del 25 de gener al 31 de març de 2018, a totes les Biblioteques de Barcelona.

«Atrapats. Solidaritat vs. barbàrie» és una mostra de l’artista visual Meca-María Ramírez, amb la col·laboració dels fotògrafs Pablo Tosco i Xabier Mendiola, sobre persones que fugen de la fam, de les guerres i de la misèria. Es tracta d’un itinerari format per 40 obres, repartides entre les 40 biblioteques de Barcelona, entorn de la vulneració dels drets humans més bàsics.

«ATRAPATS». Projecte que integra una sèrie d’obres que volen centrar la nostra atenció en diversos conflictes que estan convergint actualment i que suposen un qüestionament profund dels drets humans més essencials.

VERGONYA. Realitat de la qual no podem escapar com a ciutadans del nostre temps, que ens situa com a espectadors avergonyits davant la manca incessant de dignitat amb què es tracta grups de persones cada cop més grans, com el de les persones que fugen de la fam, de les guerres
i de la misèria.

PARADÍS? Les obres ens acosten al món del somni dels qui intenten fugir d’una realitat plena d’un terror, planificat a molts quilòmetres d’allà, tot afrontant un camí ple d’obstacles i autoenganys per arribar, amb sort, al «paradís». Allà/aquí (?) es desperten per trobar una realitat mai no esperada: mirades d’incomprensió i/o rebuig, camps de «concentració », racisme, comerç de persones, discriminació, explotació sexual… No cal dir que, com sempre, les dones i els nens són les principals víctimes d’aquesta barbàrie.

TERANYINA. L’entreteixit que estructura la base d’algunes de les obres permet mostrar, simbòlicament, una societat, la nostra, que a poc a poc ha anat construint una teranyina
que ens atrapa, ens endureix, ens condiciona i finalment, sotmet, a partir de decisions i interessos aliens —gairebé sempre d’origen llunyà—, les nostres realitats i desitjos vitals. La contraposició entre les il·lusions i les expectatives d’unes persones (les qui fugen) i la distància, la supèrbia o, simplement, el menyspreu per part de les altres (les qui poden decidir si les hem d’acollir), són els materials de què estan fetes totes i cadascuna d’aquestes obres.

Activitats:

Dimarts 16 de gener de 2018, a les 19 h
Inauguració de l’exposició.
Col·loqui amb el públic assistent i visita guiada a la mostra.
A càrrec de Meca – María Ramírez i Pablo Tosco.
Biblioteca Jaume Fuster 

Dijous 18 de gener de 2018, a les 19 h
Taula rodona: Fronteres, vies segures, acollida i asil
A càrrec de: Laura Ruiz, educadora social, psicopedagoga i activista en tasques de sensibilització a Stop Mare Mortum, i Beatriu Guarro, presidenta i portaveu de SOS Racisme. Modera: Pablo Tosco, fotoperiodista d’Oxfam Intermón.
Biblioteca Francesca Bonnemaison

Dijous 25 de gener de 2018, a les 19 h
Taula rodona: Els orígens dels migracions i les rutes migratòries tràgiques
A càrrec de: Francesc Mateu, director d’Oxfam Intermón Catalunya, i un representat de Proactiva Open Arms.
Biblioteca Francesca Bonnemaison

Divendres 26 de gener de 2018, a les 18 h
Taller infantil: Petits rostres. El bloc de dibuix
Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert

Hi col·laboren: Trasversales, Oxfam Intermón, Sicom i Stop Mare Mortum.