Miguel Delibes, ‘Cinco horas con Mario’. Cincuenta años de historia

Exposició. Del 12 d’abril al 29 de maig, la Biblioteca Jaume Fuster acull una exposició que commemora els cinquanta anys de la publicació de la novel·la

L’exposició «Miguel Delibes, Cinco horas con Mario. Cincuenta años de historia» s’inaugura dijous 12 d’abril, a les 19 h.

El 3 de gener de 1967 els primers exemplars de la novel·la de Miguel Delibes Cinco horas con Mario van sortir de l’Editorial Destino camí de les llibreries. Cinquanta anys després, el 2017, la Fundació Miguel Delibes va organitzar una exposició sobre una de les obres més importants de la narrativa contemporània, tant per les innovacions formals com per la visió que recull de la societat dels anys seixanta. Un recorregut pels cinquanta anys d’història de la novel·la que, després d’haver-se exposat únicament a la Biblioteca Nacional, es podrà veure a la Biblioteca Jaume Fuster (del 12 d’abril al 29 de maig).

A través d’una extensa i variada documentació al voltant de l’obra, com ara correspondència, manuscrits, crítiques o fotografies, la mostra s’estructura en quatre seccions temàtiques: les primeres passes de la novel·la; edicions i traduccions; llibres, articles i crítiques, i adaptacions al teatre, el cinema i l’òpera. Segurament, la millor manera d’acostar-se a una obra que, a través d’un monòleg, revela els mecanismes d’una societat emmordassada per la censura.

«Yo no llego al final de un libro si veo que no marcha. En Cinco horas con Mario me paré a las cien cuartillas porque aquello no funcionaba con Mario vivo. Afortunadamente esa vez vi la luz, ayudado por la censura, porque lo que decía Mario no lo iba a permitir la censura y en esa ocasión ésta me sirvió para que encontrara la solución: matar a Mario y verlo a través de su mujer, cuyos juicios eran oficialmente plausibles.» Miguel Delibes, 1985. Conversaciones con Javier Goñi.