Coneixeu els vostres drets en relació amb l’economia col·laborativa?

Economia. S’editen dues guies pràctiques per facilitar l’ús de les plataformes digitals d’economia col·laborativa.

S’editen dues guies pràctiques que donen a conèixer els drets i deures de les persones consumidores a l’hora de fer servir les plataformes digitals i els de les persones que treballen en projectes d’economia col·laborativa.

Les guies es basen en informes i estudis tècnics detallats sobre aquesta nova realitat, i volen ser un recurs didàctic per aclarir dubtes que permetin fer un bon ús de les plataformes d’economia col·laborativa per evitar alguns impactes socials i ambientals que ja s’estan evidenciant.

Algunes de les preguntes que responen les guies són: Si compro un producte de segona mà a un particular, puc reclamar? Puc llogar el meu cotxe? Quins són els drets que tinc com a missatger per a una plataforma de menjar? Puc llogar un pis o habitacions per un període curt? Totes les plataformes existents són col·laboratives?

Tant les guies com els estudis i informes tècnics previs en què es basen es poden trobar a l’apartat de documentació del web d’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona. A més, estaran disponibles a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, l’Espai de Consum Responsable i els punts de defensa dels drets laborals, espais que ofereixen un primer assessorament sobre els drets de les persones treballadores i usuàries.

La presentació de les dues guies coincideix amb la celebració de la Setmana del Consum Responsable, que té lloc fins al 17 de març.