Llibres amb banda sonora

Llibres amb banda sonora és un conjunt de llistes de reproducció d’Spotify basades en els llibres musicals més destacats disponibles a les biblioteques. Les llistes de reproducció dels llibres amb banda sonora són una eina útil per escoltar les cançons que l’autor va citant en el text, a mida que van apareixent, d’una manera senzilla i ordenada. Aquests llibres s’identifiquen mitjançant una etiqueta amb la frase “Llibre amb banda sonora” i un codi QR que remet a la llista.

Els llibres que disposen de llista de reproducció a Spotify són els següents: 

Llibres amb banda sonora media
Blues: la música del Delta del Mississippi

Ted Gioia. Blues: la música del Delta del Mississippi. Turner, 2010.

Si algú pot parlar de música amb la documentació d’un investigador, la passió d’un novel·lista i l’amor per l’anècdota d’un fan, aquest és Ted Gioia. 

Bruce Springsteen: más duro que los demás: el boss a través de sus 100 mejores canciones

June Skinner Sawyers. Bruce Springsteen: más duro que los demás: el boss a través de sus 100 mejores canciones. Ma Non Troppo, 2008.

El llibre recull referències literàries, històriques i culturals de les cançons del boss i inclou també requadres amb informació addicional, fotografies i diversos extres.

 

Escuchando a The Doors

Greil Marcus. Escuchando a The Doors [The Doors: A Lifetime of Listening to Five Mean Years]. Contra, 2012. 

Amb el seu estil radical i inconfusible, Marcus transcendeix l’atenta escolta de les cançons de la banda i projecta una de les mirades més lúcides sobre el llegat cultural de la dècada dels seixanta. 

Ted Gioia. Historia del jazz. Turner, 2010.

Un recorregut que comença en la prehistòria del gènere i l’africanització remota de la música americana, fins arribar a la fragmentació dels estils més moderns, passant per l’època dels grans intèrprets i compositors.

Historia del rock: el sonido de la ciudad

Charlie Gillett. Historia del rock: el sonido de la ciudad. Ma Non Troppo, 2008.

La història més completa i rigorosa del rock-and-roll que s'ha escrit mai. Un llibre imprescindible per entendre la història i la cultura del rock. 

Mistery Train: imágenes de América en la música rock & roll

Greil Marcus. Mistery Train: imágenes de América en la música rock & roll. Contra, 2013.

Mistery Train s’ha consolidat com un dels assajos més bons, clarividents i fascinants sobre la música popular en clau rock que s'han escrit mai. 

Postpunk: romper todo y empezar de nuevo

Simon Reynolds. Postpunk: romper todo y empezar de nuevo. Caja Negra, 2013.

Postpunk: romper todo y empezar de nuevo és un inventari d'aquells grups que van obrir nous horitzons en el rock a finals dels anys setanta i principis dels vuitanta tant a Anglaterra com als Estats Units. A partir del llegat del punk van experimentar amb el so i van fer taula rasa amb els paràmetres del rock vigents fins al moment.

Ropa música chicos

Viv Albertine. Ropa música chicos. Barcelona: Anagrama, 2017

L'autobiografia de Viv Albertine, guitarrista del mític grup punk The Slits, ens transporta a una època efervescent, el Londres dels 70. Quan la joventut insatisfeta trobava formes de transformar la societat i fer-la a la seva vida. El punk com actitud.

Tu cerebro y la música

Daniel J. Levitin. Tu cerebro y la música:  el estudio científico de una obsesión humana. Barcelona: RBA, 2008

L’autor, Daniel J. Levitin, neurocientífic i músic, intenta explicar la influència de la música en el nostre cervell i el paper que juga en la vida dels humans. L'autor desenvolupa el seu treball investigant quines són les reaccions que es produeixen en el cervell amb l'escolta de determinades cançons i sons.