Cicle temàtic: Les polítiques de la ficció

L'era digital. Cicle temàtic: Les polítiques de la ficció. Dimarts, 8 octubre a les 19 hores; Dijous, 17 octubre a les 18 hores; Dimarts, 22 octubre a les 18 hores; Dimarts, 29 de octubre a les 19 hores.

La ficció, més enllà d’una sèrie de mitjans i protocols de comprensió de la informació, es pot entendre com una eina que és utilitzada per les hegemonies per perpetuar el seu poder sobre la visió del passat, l’experiència present i les projeccions del futur. Aquesta naturalesa instrumental es fa evident, per exemple, en coses que se’ns són presentades com a veritats: els Estats-Nació, la natura, els diners o el progrés tecnològic.

En aquest cicle reflexionarem sobre la ficció com una cosa que fa coses, veurem quines implicacions polítiques té (i podria tenir), caçarem ficcions que se’ns presenten -i que creen realitats-, i crearem contraficcions per imaginar altres esdevenirs possibles.

Les sessions es plantegen de la següent manera:

  • Ficció: objecte, tecnologia, esdeveniment (durada 1 h 30 min)

Presentació de la hipòtesi de treball, anàlisi i exemples per justificar-la.

Dimarts, 8 d’octubre a les 19 hores. Sala d’actes. 

 

  • Taller de fiction-hunting (durada 3 hores)

Cerca de ficcions que se’ns presenten com a fets i anàlisi de les seves característiques.

Dijous, 17 d’octubte a les 18 hores. Sala d’actes. 

 

  • Taller de contraficcions (durada 3 hores)

Construcció de ficcions per imaginar altres esdevenir i entendre com la nostra imaginació està limitada pel ‘règim de realitat’ que se’ns imposa.

Dimarts, 22 d’octubre a les 18 hores. Sala d’actes. 

 

  • Conversa amb Manuela Buriel (durada 1 h 30 min)

Colectivo Juan de Madre.

Dimarts, 29 d’octubre a les 18 hores. Sala d’actes. 

 

Informació adicional: Les polítiques de la màquina-ficció – CCCBLab

Andreu Belsunces Gonçalves

Sociòleg del disseny i la tecnologia. Investiga en la intersecció entre cultures digitals, polítiques de la tecnologia, ficció aplicada al disseny i transformació social. És professor de recerca i disseny especulatiu a Escola Massana, Istituto Europeo di Design i Universitat Oberta de Catalunya. És co-fundador de Becoming, un estudi de recerca que busca intervenir en els futurs que bateguen als nostres presents. El seu treball ha sigut publicat en diversos diaris, revistes i llibres, entre els que estan Design Does (Elisava, 2018), Fanáticos (UOC Press, 2013) i Crossmedia Innovations (Peter Lang, 2012).

Manuela Buriel: co-fundador del grup lúdic-artístic Colectivo Juan de Madre.