Cicle Món Àfrica 2019. Àfrica: noves tendències en literatura, música i cooperació internacional

Cicle Món Àfrica. Del 4 al 30 de novembre vine a conèixer les últimes tendències culturals africanes. Activitats gratuïtes per a totes les edats. Àfrica es mou, i tu?

Durant el mes de novembre, la biblioteca Vila de Gràcia ha programat un seguit d’activitats sobre el continent africà amb el denominador comú de voler donar a conèixer les últimes tendències en literatura, em música i en formes de fer cooperació internacional a Àfrica.

El cicle es desenvoluparà a la biblioteca en diferents dies i horaris del mes de novembre. Totes les activitats son gratuïtes.

ADULTS:

DIA/HORA: Dilluns 4 de novembre 2019, 19:00 h.

L’aventura de conèixer – Exposicions.

TÍTOL ACTIVITAT: ‘Dones cineastes africanes. Rebels amb causa’. Presentació de l’exposició.

A càrrec de Raúl Ruiz Serna, historiador en cinema.

Col·labora L’Ateneu Roig.

DESCRIPCIÓ: És un projecte que neix amb l’objectiu de fer visible el paper de la dona africana en una professió altament masculinitzada, com tants altres oficis que històricament han gaudit de prestigi social: la direcció de cinema.

LLOC: Sala d’actes.

DIA/HORA: Divendres 14 de novembre 2019 , 19:00 h.

L’Aventura de Conèixer – T’interessa.

TÍTOL ACTIVITAT:Músiques electròniques africanes , del Gqom a l’Afro-house’. Audició comentada.

A càrrec de Cristina Checa, tecnòloga i membre del grup Desert.

DESCRIPCIÓ: És la World Music una manera colonialista de classificar la música? Una estratègia de màrqueting sense tenir en compte cap tipus de context? Parlarem del Gqom, Electro Shaabi, Kwaito, Kuduro, Afro-House, i alguns altres estils de música electrònica que han sorgit del continent africà recentment.

LLOC: Sala d’actes

DIA/HORA: Dimarts 19 de novembre 2019, 19:00 h.

L’aventura de llegir – Els viatges de la paraula.

TÍTOL ACTIVITAT: ‘El “fenomen CHIMAMANDA” o els secrets del Best-seller literari africà’.

A càrrec de Mar Garcia, Africanista i professora de literatura UAB.

DESCRIPCIÓ: L’escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie s’ha convertit en una icona de les lletres africanes venerada per lectors i lectores de tot el món, sobretot entre els més joves. Gràcies a les seves novel•les i relats (La flor púrpura, Medio sol amarillo, Americanah, Algo alrededor de tu cuello) i als seus opuscles (Tothom hauria de ser feminista, Estimada Ijeawele: manifest feminista en 15 consells, No hi ha una història única: sobre el perill dels tòpics), traduïts a nombroses llengües, el gran públic s’ha familiaritzat amb un discurs que no és, tanmateix, nou. La carrera fulgurant d’aquesta autora i la repercussió mediàtica del seu combat contra els estereotips ens convida, per tant, a reflexionar sobre les fórmules contemporànies de la celebritat i l’èxit literaris. Quins són els secrets del “fenomen Chimamanda”? Durant la intervenció es comentaran diversos textos de l’autora.

LLOC: Sala d’actes.

DIA/HORA: Dijous 21 de novembre 2019, 19:00 h.

L’aventura de conèixer – T’interessa.

TÍTOL ACTIVITAT: ‘Taller de nou cooperativisme i convivència amb Àfrica: Una nova mirada ètica cap al voluntariat internacional’.

A càrrec de Iris Piñol i Silvia Ill, Cooperants i responsables de Kuskaya Barcelona

Col·labora: Kuskaya Barcelona.

DESCRIPCIÓ: Si tens pensat realitzar un voluntariat internacional en algun país africà, o bé ja has participat en algun d’ells, i no saps si el teu impacte és positiu o no, t’interessarà assistir al taller de l’associació Kuskaya Barcelona. Podràs conèixer amb més profunditat, quines relacions estan definides per la verticalitat i el paternalisme blanc. A més a més, l’associació et presentarà la seva alternativa ètica: Convivències Interculturals amb mirada de justícia global.

LLOC: Sala d’actes.

INFANTIL:

DIA/HORA: Dissabte 30 de novembre 2019, 11:30 h.

Lletra Petita – La Claqueta.

TÍTOL ACTIVITAT: ‘Projecció de curtmetratges infantils d’animació africana amb “Bon Voyage, Sim”  i  “Kokoa” del director nigerià Moustapha Alassane’.

A càrrec del FICAB Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona

DESCRIPCIÓ: Sessió de curtmetratges del nigerià Moustapha Alassane, pare de l’animació africana.

LLOC: Sala d’actes.

DIA/HORA: Dissabte 30 de novembre 2019, 12:00 h.

Lletra Petita – Tallers de descoberta.

TÍTOL ACTIVITAT: ‘Taller de cinema i contacontes africans en família’.

A càrrec de Marta Lima, Àfrica Adoolu art cultura i tradicions orals

DESCRIPCIÓ: A partir de la lectura d’un conte nigerià, farem una pel·lícula amb els dibuixos i reflexions dels alumnes sobre el conte. Un taller de cinema i dibuix per a crear una adaptació del conte en format pel·lícula.

LLOC: Sala d’actes.

Adreçat a nens i nenes a partir de 5 fins a 12 anys.

Cal inscripció prèvia a la mateixa biblioteca o a través del correu b.barcelona.vg@diba.cat