Cicles temàtics

Visions de la ciència: Feynman i l’evolució de la ciència al segle XX

Gener-març 2018

Enguany es compleixen cent anys del naixement d’un dels científics més importants del segle XX, el físic americà Richard P. Feynman. En aquest cicle, parlarem de la seva increïble figura i també d’alguna de les grans fites científiques que van marcar la seva vida, com ara la participació en el projecte Manhattan i en la bomba atòmica, el Premi Nobel de física pels seus treballs en electrodinàmica quàntica (EDQ) o les seves prediccions sobre nanotecnologia.

Cicle coordinat per Jordi Díaz.

Segueix i comenta aquest cicle amb #VisionsCiència

Activitats

Filosofia i alteritat

Gener-febrer 2018

D’ençà que va néixer la filosofia a Occident, el tema de l’alteritat ha omplert el nostre imaginari de conceptes com ara normal o diferent. De vegades, d’oblit; d’altres, de respecte; però també de fronteres físiques o imaginàries, de violència i de reconeixement. Cal, doncs, reflexionar críticament sobre el paper de la cultura en la creació i l’assimilació d’allò que anomenem l’altre.

Cicle coordinat per Francis García i Pol Capdevila

Hi col·labora: Associació d’Estudis de Filosofia de la UAB

Segueix i comenta aquest cicle amb #FilosofiaIAlteritat

Activitats

Guia de lectura

Frankenstein, mite i cultura popular

Febrer 2018

Enguany es compleixen dos-cents anys de la publicació de Frankenstein, de Mary W. Shelley, font gairebé inesgotable de ficcions, en tots els formats coneguts (novel·la, cinema, còmic, teatre, televisió i ràdio), sobre el mite de la vida artificial. També, però, ha estat l’epicentre d’un apassionant debat ètic, filosòfic i cultural sobre els límits de la ciència. Potser per això, Mary Shelley i la seva creació continuen més vius que mai.

Cicle coordinat per Antonio José Navarro

Segueix i comenta aquest cicle amb #MiteFrankenstein

Activitats

Guia de lectura

Transgressores i fascinants

Març 2018

Al llarg dels segles hi ha hagut dones que han anat contra les convencions. Dones rebels que han volgut guiar els seus destins allunyades de l’ortodòxia. Dones lliures i emancipades que conviden a trencar motlles i contagien ànsies de llibertat.

Cicle coordinat per M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere

Segueix i comenta aquest cicle amb #TransgressoresIFascinants

Activitats