Itineraris per Barcelona

Del 26 d’abril al 6 de juliol de 2024

Us proposem un seguit de rutes literàries i històriques per diversos barris de Barcelona en què la literatura clàssica i la moderna ens mostren les altres cares d'indrets coneguts que, tanmateix, sovint han estat oblidats.

Activitat gratuïta, amb inscripció prèvia. Cal tenir el carnet  de Biblioteques de Barcelona.

Durada: 2.30 h

El Quixot a Barcelona
Divendres 26 d’abril, a les 17.30 h
. Cal inscripció prèvia.
Tot i que no hi ha cap document que certifiqui la visita de Miguel de Cervantes a Barcelona, és probable que l’escriptor hi fes dues estades: una de breu, el 1659, de camí cap a Itàlia, i una segona, l’estiu de 1610, en què viurà una sèrie d’esdeveniments i coneixerà alguns espais i personatges que descriurà a la segona part d’El Quixot.
Resseguirem els passos del cavaller don Quixot i el seu inseparable Sanxo per Ciutat Vella. Amb la col•laboració de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, veurem alguns exemplars singulars que es conserven a l’Arxiu.
Inici: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Casa de l’Ardiaca, carrer de Santa Llúcia, 1
Final: passeig de Colom 
A càrrec de Núria Pujol

Joan Salvat-Papasseit, la Barceloneta i el mar
Dimecres 8 de maig, a les 17.30 h. Cal inscripció prèvia.
Dissabte 1 de juny, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia.
En el centenari de la mort del poeta Joan Salvat-Papasseit, us convidem a una ruta literària que proposa una passejada pels indrets del barri de la Barceloneta lligats a la vida breu i intensa del poeta. Amb els seus poemes, anirem des del port fins al mar, passant pel cor del barri.
Inici: Edifici de Correus (via Laietana / passeig de Colom)
Final: passeig Marítim de la Barceloneta (a l'alçada del carrer d’Andrea Dòria). 
A càrrec de Maria Nunes

Itinerari poètic per Canyelles: Lorca, Machado, Hernández
Dissabte 18 de maig, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia.
Vine a descobrir el barri de Canyelles en un recorregut literari per aquests autors -i d’altres com  M. de Unamuno,  J.R. Jiménez o V. Jara- que donen nom als carrers propers a la Biblioteca Canyelles - M. Àngels Rivas, a més de conèixer la història d'un barri emblemàtic de la lluita del moviment veïnal. Un matí de lletres, racons poc coneguts i amb accés a vistes de la ciutat immillorables.
Inici i final: Biblioteca Canyelles – M. Àngels Rivas
 A càrrec de Lola Nieto

La Barcelona esgrafiada
Dimarts 11 de juny, a les 17.30 h. Cal inscripció prèvia.
Divendres 14 de juny, a les 17.30 h. Cal inscripció prèvia.
Us proposem un itinerari singular basat en el llibre Barcelona Esgrafiada de Lluís Duran (Barcelona Llibres, 2023) en què passejarem per la Dreta de l’Eixample descobrint algunes de les façanes més originals del barri decorades amb aquesta tècnica, que no només embelleix els edificis, sinó que els dona una singularitat única. Un passeig que, en paraules de l'autor, serà un regal per als nostres ulls. 
Inici: Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix
Final: Carrer València/Passeig de St. Joan  
A càrrec de Núria Pujol, historiadora i guia oficial

Ruta de l'estigma, la persecució i la diversitat LGTBIQ+
Dijous 27 de juny, a les 17.30 h. Cal inscripció prèvia.
A través d'aquesta ruta, passarem per indrets que ajudaran a entendre com l'estigma i la persecució han afectat les persones LGTBIQ+ i el seu desig d'una plena diversitat sexual i de gènere.
L'objectiu és mostrar com vivien, com els veia la societat barcelonina o com van defensar la seva identitat. Parlarem de transvestisme, d'identitats transgressores, de persones LGTBIQ+ i, especialment, de les lleis que van afectar a aquestes persones i de la repressió que van patir. Ens centrarem en els anys que van de la República a la Transició (1931-1980). Coneixerem persones anònimes i d'altres prou conegudes.
Inici: Biblioteca Sant Pau - Santa Creu
Final: plaça de Raquel Meller, Paral•lel 
A càrrec de Leopold Estapé

La Barcelona de Guimerà
Dissabte 6 de juliol, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
Àngel Guimerà, juntament amb els seus pares, es traslladen a viure a Barcelona des del Vendrell l’any 1872. Els canvis que es viuen a partir de la revolució del 1868 marcaran la vida del dramaturg i la de tota una generació de joves que faran de la llengua i la cultura catalanes el seu estendard. 
L’itinerari transcorre pels carrers de la Barcelona que trepitjà Àngel Guimerà per recórrer alguns espais destacats en la seva biografia de la mà dels seus escrits.  Així es dibuixa el perfil del personatge: dramaturg, polític i poeta.
Amb motiu de l'Any Guimerà i l'exhibició de l'obra Canciones de amor, desamor y de piratas del Festival Grec.
Inici: plaça Bonsuccés cantonada amb el carrer Xuclà
Final: Ateneu Barcelonès
Hi col•labora: Museu d'Història de la Ciutat
A càrrec de Neus Oliveras, filòloga i professora de literatura catalana experta en l’obra de Guimerà, i d’Àngels Santacana, responsable de la Casa Museu Àngel Guimerà del Vendrell.

 

Itineraris per Barcelona