«Blank», Un projecte de Lurdes R. Basolí

Fotografia. La Biblioteca Esquerra de l’Eixample - Agustí Centelles acull, del 4 de desembre al 5 de gener, una nova edició de Fotointerpretacions

Del 4 de desembre al 5 de gener, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles acollirà la tretzena edició de Fotointerpretacions, un projecte comissariat per Consuelo Bautista en què la fotografia es relaciona amb la literatura.

L’exposició, que s’inaugurarà el 4 de desembre a les 19.30 h, es podrà veure a la sala d’exposicions (planta -1) de la Biblioteca.

Partint de la novel·la El cor de les tenebres de Joseph Conrad, Lurdes R. Basolí analitza els modes de representació occidentals de l’Àfrica subsahariana i assenyala un imaginari que ha sobreviscut des de l’època colonial. L’artista dissecciona i qüestiona el seu propi àlbum de fotos confegit l’any 1998, després d’un viatge familiar a Kenya i Tanzània.

Aquest àlbum es completa amb altres peces: d’una banda, els retrats dels primers fotògrafs que van captar imatges del poble massai i que amb els seus treballs van contribuir a generar aquest tipus de representacions entorn del mite del bon salvatge. I de l’altra, una selecció de captures de pantalla d’imatges d’Instagram en què els turistes posen i es fotografien amb massais i, d’aquesta manera, evidencien la pervivència d’un seguit de tòpics basats en la mirada colonial.

El conjunt de la mostra proposa una reflexió al voltant de les imatges per mirar de determinar la manera com podem representar i donar a veure l’altre des de posicions no etnocèntriques.