Bombers de Barcelona, des que es va fundar, al principi del segle XIX, ha format part activa de la ciutat de Barcelona, duent a terme una encomiable tasca d’ajut i auxili als ciutadans. La creació del cos va lligada a la necessitat de l’extinció del foc a l’àmbit urbà. Aplicant les tecnologies més avançades de cada època i utilitzant les eines més modernes, la seva evolució ha estat paral·lela a la de la societat, a la qual ha consagrat sempre esforços i dedicació. El seu lligam amb Barcelona ha quedat palès en una multitud d’episodis d’amarg record per a la ciutat com han estat, per citar-ne tres exemples significatius, la Setmana Tràgica, la Guerra Civil o els incendis del Liceu.

S. XIV-XVIII
S. XIX
1900 - 35
1935 - 75
1975 - 95
1995 - 2006
2007 - 2010
2011-2018

1379

25 de desembre: gran incendi a l'església de Santa Maria del Mar, primer incendi del qual es té notícia (rúbriques de Bruniquer).

1391

Agost: les brigades de voluntaris apagaren els focs que es produïren pels altercats amb els jueus com va passar, d'altra banda, a tot Espanya.

1439

Febrer: paorós incendi al convent de Sant Francesc d'Assís.

1606

Març: greu incendi a la plaça de la Llana, on fins i tot van treure el Santíssim perquè posés remei a tant de mal.

1608

Abril: els consellers de Barcelona van reclamar, per primera vegada (almenys que se'n tingui notícia documentada), fent un pregó, a tots els paletes i fusters per apagar un gran incendi declarat a la duana (actualment, el Palau Reial).

1640

Juny: durant la festivitat del Corpus (Diada dels Segadors), les multituds esvalotades varen cremar infinitat de cases d'oficials i funcionaris reials.

1652

Intensos bombardeigs de Felip IV a la ciutat de Barcelona, que estava a les mans de Lluís XIII de França.

1705

Setembre: Guerra de Successió de l'arxiduc Carles. Barcelona va ser repetidament bombardejada pels aliats.

1716

A partir de la rendició de Barcelona, en el temps de Felip V, després de la Guerra de Successió del setembre de 1714, el capità general de Catalunya, marquès de Castel Rodrigo, manà publicar (1716) un decret per renovar les ordres que obligaven, en cas d'incendi, a totes les esglésies del barri a tocar les campanes per donar avís als veïns, i als paletes i fusters, a anar al lloc de l'incendi sota amenaça de multa. Si el foc era gran i es perllongava perillosament, també havia d'anar-hi l'exèrcit.

1718

Arrel de la Reial Cèdula del 13 d'octubre de 1718 (Decret de Nova Planta), els consellers foren obligats a assistir als incendis. També se'ls va canviar el nom pel de regidors.

1778

Amb motiu d'un incendi a un teatre de Saragossa, es va publicar la primera normativa a escala estatal que obligava els locals de concurrència pública que les portes obrissin cap enfora, en el sentit de la sortida del local. Això, juntament amb altres normes, podríem dir que va ser el principi de la prevenció.

1825

La Companyia de Bombers estava constituïda per 25 homes a les ordres de l'arquitecte municipal.

1833

Barcelona, que tenia ja 200.000 habitants, va municipalitzar definitivament el Cos de Bombers.

1833

Després de fer un Reglament de funcionament, el capità general Manuel de Llauder va nomenar cap de la Companyia de Bombers l'arquitecte municipal, Sr. Josep Mas i Vila, que es va convertir així en el primer cap de Bombers (que en aquell temps rebien el nom de Societat d'Assegurances Mútues) reconegut com a tal.

1835

Greus aldarulls atribuïts als carlistes que van començar a la plaça de braus de la Barceloneta i acabaren amb una gran cremada d'edificis. Cinc convents religiosos es van cremar totalment.

1839

L'Ajuntament va organitzar una companyia de bombers.

1840

Es van començar a introduir a Barcelona màquines de vapor, la qual cosa va provocar un augment considerable dels incendis.

1842

Barcelona va ser bombardejada pel general Espartero.

1845

Es va repartir la gestió de la companyia entre la Mútua de Propietaris i l'Ajuntament; en aquest temps hi havia dos caps, un de nomenat per la Mútua de Propietaris i l'altre per l'Ajuntament.

1861

9 d'abril: gran incendi que va destruir completament el Gran Teatre del Liceu. En unes tres hores de foc intens l'edifici va quedar completament destruït.

1877

Març: un incendi al carrer Hospital va propiciar la mort del subaltern Joan Klein i Noriega, primera víctima oficial documentada de Bombers. Es va comprar la bomba de vapor de la casa Merryweather (Londres).

1883

Adquisició de l'escala Porta, escala italiana de 22 metres, la primera d'aquestes característiques que va tenir el Cos de Bombers.

1888

Primera Exposició Universal de Barcelona: aquest esdeveniment va comportar una millora qualitativa en molts aspectes, entre ells l'adquisició de diferents bombes de vapor i la millora de les instal·lacions contra incendis a la xarxa viària (boques d'incendi).
1892

Com que la ciutat s'havia fet gran, es va haver de millorar el material dels Bombers i es van adquirir tres carros de socors de la casa Leon-Renault de París (encara en queda un al Museu de Bombers). El Cos de Bombers rep la seva bandera de mans de l'alcalde de Barcelona, Manuel Porcar i Tió.

1893

Els Bombers de Barcelona van anar a Santander a extingir l'incendi del vapor Cabo Machichaco, que va causar molts morts i va destruir moltes cases d'aquella ciutat.

1906

Juny: es va cremar el Teatre de les Arts al carrer Floridablanca.

1907

Primer vehicle de tracció mecànica, un furgó de la casa Dürkopp & Cia. de Bielefeld (Alemanya).

1908

Agost: important incendi que va destruir el Teatre Principal de Gràcia.

1909

27 d'agost: es van cremar per accions revolucionàries l'església parroquial de Sant Pau, l'edifici de les Escoles Pies, el convent de les Jerònimes, l'església de Sant Cugat i l'església de Santa Madrona, entre d'altres, en el que es coneix com la Setmana Tràgica.

1910

Es va adquirir el primer Hispano-Suiza, que va estar en servei fins al 1932.

1915

Novembre: incendi del Teatre Principal de la Santa Creu a la Rambla.

1917

Adquisició de cinc vehicles Ford de 18 CV.

1922

Bombers de Barcelona va comprar vehicles Delahaye, que comportaren una gran modernització del servei; actualment en queda un en molt bon estat al Museu de Bombers, que anualment participa en la cavalcada del Reis i al Ral·li de Sitges. Aquest vehicle es conegut amb el nom afectuós de Genoveva.

1924

Maig: es van cremar els tallers Nuevo Vulcano; fou un incendi important en què van estar presents el rei i el president del directori militar, Primo de Rivera. Va haver-hi també un descarrilament del tren de les Planes, on hi va haver tretze morts i multitud de ferits.

1927

Per anar modernitzant el servei, es van adquirir vehicles per un preu de 623.000 ptes.

1928

Canvi de número d'urgències: del telèfon de bombers 3000 es va passar a l'12345.

1929

Juny: en motiu de l'Exposició Universal es va fer una important parada al passeig de Gràcia cantonada Alfons XIII (avui la Diagonal), a la qual va assistir entre d'altres personalitats l'Honorable President Macià i el capità general de Catalunya, Emili Barrera, el governador civil, Milans del Bosch, el president de la Diputació, Comte de Montseny, i l'alcalde de Barcelona, Baró de Viver. A l'octubre es va repetir la parada i, en aquesta ocasió, hi van assistir el rei Alfons XIII i les infantes.

1932

Desembre: ja en temps de la República, es van cremar els magatzems El Siglo, fet que va ser seguit amb molta expectació per la població i la premsa de Barcelona, a causa de la seva popularitat. Es va construir el que avui és la Caserna Central o el que coneixem com a parc de l'Eixample.

1933

Es va tornar a cremar el Teatre Principal de la Santa Creu; el foc va destruir tot l'interior, però es va poder salvar l'edifici.

1936

Juliol: aquest mes, els anteriors i els posteriors estigueren marcats per l'alçament nacional i pels fets de la Guerra Civil espanyola, fins a l'any 1939. Hi hagué en aquest mes i en aquest any moltes sortides per incendis a esglésies i convents, per atemptats, sabotatges, etc.

1937

Febrer, dia 13: primer bombardeig a la ciutat de Barcelona amb obusos. El 16 de març la ciutat va patir el primer bombardeig aeri; això va marcar els esdeveniments dels mesos següents.

1938

Gener, març: durant aquests mesos els bombardeigs van ser molt intensos (70 el mes de gener i 103 el mes de març).

1946

Creació de l'Agrupación Cultural y Deportiva del Cuerpo de Bomberos, coneguda popularment com La Cultural.

1949

Primer número de la revista Alarma.

1961

Incendi del Palau del Cinema de la Via Laietana el dia de Divendres Sant.

1962

Grans inundacions que van provocar moltes desgràcies. A l'hivern, gran nevada recordada encara per tots els barcelonins.

1964

Incendi de la fàbrica Myrurgia, molt espectacular. El setembre, incendi d'una fàbrica de plàstics al carrer Rector Triadó on moriren dos bombers.

1969

Assistència de Bombers de Barcelona a Cartagena (Escombreras), on va esclatar un dipòsit de Repesa i es van cremar unes 167.000 tones mètriques de petroli.

1970

Incendi a Iberia Radio, en què van morir tres bombers.

1972

Març: explosió de gas al carrer Capità Arenas que va causar l'enderroc d'un edifici de deu plantes i la mort de catorze persones.

1973

Juny: incendi espectacular a la Torre Telefònica de la plaça de Catalunya.

1974

A causa d'un foc declarat al carrer de les Tàpies hi va haver setze morts; era tanta la virulència del foc que es va témer que s'escampés per tot el Raval. Aquest mateix any va morir un bomber en una cursa de motos a Montjuïc. Accident de etro a l'estació de Virrei Amat, més de 200 persones ferides.

1976

Espectacular salvament de persones atrapades a la Torre de Colom, quan es va avariar l'ascensor. Militarització del Cos de Bombers a causa d'una vaga.

1978

El foc va destruir un dels locals emblemàtics de Barcelona: l'Escala.

1980

Inauguració del Laboratori del Foc de Bombers de Barcelona.

1981

Juny: espectacular i destructiu incendi al centre de la ciutat, es van cremar els magatzems de l'Àliga.

1983

El Servei de Bombers de Barcelona supera, per primera vegada, els 10.000 serveis anuals.

1987

Maig: incendi a l'Hotel Sarrià, amb el resultat d'un bomber mort. Juny: atemptat d'ETA a l'Hipercor; en total van morir 25 persones i moltes més van quedar greument ferides. També d'aquest any, per la seva importància, cal destacar l'incendi de la fàbrica Duarry, que es va col·lapsar totalment.

1990

Novembre: a causa d'un esfondrament al carrer Turó de la Peira, el bombers de la ciutat van fer el primer crit d'alerta sobre el que seria considerat el fenomen de l'aluminosi. Desembre: explosió de gas al carrer Comte Borrell. Va afectar tres blocs de pisos, i malgrat la seva espectacularitat i magnitud, només moriren tres persones.

1991

Any remarcable, ja que es van superar les 15.000 intervencions d'ajuda als ciutadans de Barcelona.

1993

Octubre: greu incendi a l'edifici d'Autopistes de la Gal·la Placídia, per la seva grandària i alçada i pel material amb què estava construït.

1994

Gran incendi que, com ja havia passat anys enrera, va tornar a destruir el Liceu.

1995

22.04: Incendi a la fàbrica Duscholux en què va morir el bomber Antonio Redondo.

1996

Incendi al vaixell portacontenidors Vento di Scirocco.
19.07: Explosió a la planta embotelladora de Repsol amb un mort.

1997

27.01: Incendi a la Torre Urquinaona (edifici de gran alçada, 22 pisos).

1998

Amb Antoni Clavero com a cap de Bombers, canvi de denominació de SEIS a SPEIS per la decidida aposta per la prevenció.

1999

Primera cursa de bombers de Barcelona.

2000

Inauguració del parc de la Vall d'Hebron. Tancament del parc de del Poble-Sec (carrer Lleida) i tancament del Laboratori del Foc.

2001

21.04: Espectacular incendi al Mercat de les Flors.
Juny: primer número de la revista Fahrenheit 451.

2002

30.01: Explosió al carrer Eduard Toda, amb un edifici de 4 plantes esfondrat, tres víctimes mortals i danys als edificis veïns.
25.06: Incendi al vaixell Lamu amb una víctima mortal.

2003

Jocs Mundials de Policies i Bombers. Inauguració del parc de Llevant.

2004

Integració a la Divisió de Prevenció de Bombers de Barcelona de Protecció Civil.
31.09: Xoc de metros amb una persona atrapada (el conductor).

2005

27.01: Esfondrament del Carmel amb un forat de 20 metres de diàmetre i 25 de profunditat.

2006

Sala conjunta d'emergències a la ciutat de Barcelona juntament amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra.
Mor Josep Maria Jordan, cap de Bombers des de 1962 fins a 1981.

2007

Els vehicles incorporen la localització per GPS.
Barcelona acull el Mundial de Rescat en Accidents de Trànsit.

2008

Vist-i-plau del govern a la jubilació als 60 anys.
Fuita química al Moll del Morrot.

2009

Primera pedra del futur Parc de Montjuïc.
Es posa en marxa el nou Pla Director de Bombers.

2010

En marxa el Parc provisional de l'Eixample, comiat al Parc de l'Eixample i Zona Franca estrena aules i camp de pràctiques.
Mor el company Josep Garrido en el rescat d'un nen a la Verneda.
Inauguració d el nou butlletí de l’SPEIS en PDF com a eina de comunicació interna.
Nou túnel del Foc situat a les instal·lacions del Parc de la Zona Franca.
El SEM s’integra a la Sala Conjunta de coordinació d’emergències.
Conveni amb els Bombers de la Generalitat.
El gener de 2010 el Parc provisional de l’Eixample se situa al Parc de Joan Miró.
L’Ajuntament cataloga el patrimoni històric de Bombers. L’Àrea impulsa un projecte museístic global amb temes de prevenció i seguretat.

2011

Participació de Bombers als Jocs Mundials de Policies i Bombers de New York.
10 anys dels atemptats del l’11S a Nova York.
Es posa en marxa el nou Parc de Montjuïc.
Nou sistema I-mobile de comunicacions i gestió d’incidències als vehicles de Bombers.
K7, el nou contenidor especialitzat en grans sinistres.
La revista Fahrenheit 451 compleix una dècada. El 2012 es converteix en una publicació digital.

2012

Acte d’homenatge al bomber jubilat Pere Senserich amb motiu del seu centenari.
Dràstica caiguda de les intervencions durant el 2011. L’activitat es manté gràcies a les accions de prevenció operativa.
Josep maria Fontclara, nou director del Cos de Bombers. Va substituir Joan Pedreny que va signar com a director adjunt de l’SPEIS.
L’SPEIS és l’únic cos municipal que convoca places. Incorpora 30 nous efectius.

2013

Bombers recupera el Parc del Poble-Sec, on s’ubicarà el Parc de la Prevenció.
Trasllat de les oficines de la Direcció de Bombers al c/ de la Guàrdia Urbana.
La festa patronal es reparteix, per primer cop, entre l’Ajuntament i el parc de Llevant.
Manel Pardo, nou director de l’SPEIS. Aposta per la formació contínua dels bombers.
Bombers reprèn el concurs intern d’excarceració.

2014

L’SPEIS es rejoveneix. 60 bombers i tècnics entren al Cos.
Es reorganitza l’estructura de comandament de l’SPEIS.
El 2014 s’aprova el nou Pla Director que detalla els objectius del Cos fins el 2025. L’impuls de la prevenció per reduir les emergències a la ciutat.
Bombers esdevé el responsable de la gestió de les emergències a Barcelona.
El Pla Director determina les competències en els àmbits de les àrees de Prevenció, Protecció Civil, les Operatives i d’Intervencions i les de la gestió interna i de control de qualitat.
Millora dels estàndars de la carta de qualitat. Arribar en menys de 10’ al 90% dels serveis urgents.

2015

S’inicien les obres de construcció del Parc de la Prevenció. Tindrà 1.433m2 i quatre plantes per donar cabuda al museu de Bombers, aules de formació, centres de reunió i zona de divulgació.
Construcció de les obres de l’Aula de la Prevenció al Parc de la vall d’Hebron, aula de formació per als més petits, un espai expositiu i la casa del Foc. També l’arxiu de l’Àrea.
En poc més d’un any, @BCN_Bombers, el compte oficial de l’SPEIS a twitter, aconsegueix superar els 2.500 seguidors. (+de 400 piulades, fotos i vídeos).

2016

Mapa dels valors corporatius: servei públic, seguretat, preparació, transversalitat, proximitat, lleialtat i compromís. Creació del primer codi ètic.
L’Alcaldessa visita el mes d’octubre el Parc de Montjuïc.
50 números de la revista Fahrenheit 451 que s’ha publicat ininterrompudament des del 2001.
Nou sistema de comandament SISCOM.
Primer vehicle 100% elèctric a Bombers.
Inauguració de l’Espai Bombers Parc de la Prevenció.

2017

59 nous Bombers.
L’SPEIS s’estrena al Saló de l’Ensenyament.
En marxa el programa “Estem a prop de la gent gran”, consells de seguretat i prevenció a 250.000 persones grans.
Restauració de la Bomba Merryweather.
Bombers a la cloenda de la 18ena jornada del S.E.S. al Parc del Fòrum.
L’Espai Bombers, guardonat en els Premis Catalunya Construcció 2017.
Bombers amb la prevenció i la detecció precoç de la pobresa energètica.
Determinant intervenció de Bombers durant l’atemptat del 17/8 a Barcelona.
SPEIS rep la medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament i el Parlament de Catalunya els lliura la medalla d’Honor.
Espai Bombers va formar part del 48 hores Open House de Barcelona.
Arrenca el cicle “Vespres vora el foc”.

2018

Espai Bombers atén gairebé 18.000 visitants el primer any.
Cursos de rescat urbà en alçada.
Balanç molt positiu de les xarxes socials.
Homenatge als Bombers morts en acte de servei.
Placa de valors de Bombers de Barcelona.
Promoció interna i oferta pública més important dels últims 20 anys.
La Cursa de Bombers fa 20 anys.
18 nous vehicles per a la flota de l’SPEIS.
“Els Bombers i les bombes a vapor”, nova exposició a l’Espai Bombers.
Ampliació de la plantilla de tècnics.
Presentació de Sebastià Massagué, nou director de l’SPEIS, i l’Àngel López, nou cap de la Divisió d’Operacions.
Participació de Bombers en el primer curs de coordinació de grans emergències.