Rutes

NOVES RUTES CULTURALS A LA BARCELONETA

8 abril -> 19 agost
Lloc:  Barceloneta

NOVES RUTES CULTURALS A LA BARCELONETA

Del 8 d’abril al 19 d’agost

La Casa de la Barceloneta 1761 en col·laboració amb l’ empresa de serveis cultuals Materiabcn, proposa noves rutes pel barri amb l’objectiu d e donar a conèixer la història i patrimoni cultural de la Barceloneta.

Ruta La Barceloneta Barroca, els orígens.

Dissabte 8 d’abril. 10:30h.

Lloc d’ inici: Plaça Pau Vila, davant sortida de metro Barceloneta. La durada serà d’unes dues hores

El barri de la Barceloneta va ser creat extramurs de la ciutat sobre els terrenys recuperats al mar al voltant de l’illa de Maians, buscarem els orígens del barri, com va néixer. Buscarem els petits detalls que ens parlen dels orígens de la Barceloneta.

El dia 8 d’abril l’activitat serà gratuïta pels socis prèvia inscripció (places limitades). Per poder acollir-se a la gratuïtat i al descompte, caldrà identificar-se com a soci i fer la reserva de manera presencial a la Casa de la Barceloneta 1761.

Ruta La Barceloneta industrial.

Dissabte 22 d’abril. 10:30h. Lloc d’inici: La Casa de la Barceloneta 1761, 2h aproximadament.

En aquesta ruta descobrirem com els orígens de la Barceloneta han estat íntimament lligats al port i al desenvolupament econòmic i social de Barcelona.

La Barceloneta, territori d'arribada. El Somorrostro.

6 de maig. Horari: inici a les 10.30h. La Casa de la Barceloneta 1761, 2h. aprox.

El 25 de juny de 1966 significà el principi del fi de l’històric barri del Somorrostro. Aquell dia va ser triada la platja de Barcelona per dur a terme una sèrie de maniobres militars en el marc de l’anomenada “Primera Setmana Naval”. La vida, les històries i les misèries d’aquest barri de barraques no han estat esborrades de la memòria popular i 50 anys després volem commemorar i recordar aquest fet amb una ruta guiada pel desaparegut barri del Somorrostro.

La Barceloneta industrial.

20 de maig. Horari: inici a les 10.30h. La Casa de la Barceloneta 1761, 2h aprox.

El segon terç del segle XIX fou una època d’importants canvis a la Barceloneta. Les instal·lacions industrials , juntament amb les ferroviàries, formaren a l’extrem nord del barri un important sector industrial que impedí molts anys l’expansió de la Barceloneta cap a Poblenou . Les obres olímpiques trencaren definitivament aquella incomunicació i avui són equipaments i habitatges.

 

Calendari per temàtiques

La Barceloneta Barroca, els orígens. 8 d’abril, 3 de juny i 15 de juliol.

La Barceloneta, territori d'arribada. El Somorrostro. 6 de maig i 17 de juny.

La Barceloneta industrial. 22 d’abril, 20 de maig i 1 de juliol.

El barri en Guerra. 15 de juliol, 5 d’agost i 19 d’agost.