You are here

Amb el pregó de la Laia, aquest dimarts, 12 de febrer, dia de Santa Eulàlia, es dóna el tret de sortida a les festes de la copatrona de la ciutat. De nou, la veu dels infants és protagonista de l’inici de les festes, que concentren bona part de les activitats els dies 16 i 17 de febrer.

De fet, la Laia continua sent la festa més familiar de la capital catalana i convida grans i petits a gaudir de la riquesa de la nostra cultura popular. No hi faltaran gegants, castells, diables, tabalers, falcons, sardanes o grallers.

Enguany, les festes tenen com a vila convidada Reus. En aquest sentit, el Seguici Festiu de Reus participa en diverses activitats, que permetran descobrir figures com El Basilisc, un animal fabulós mig serp, mig gall, o tradicions com el Ball de Cavallets i el Ball de Galeres.

A més, la Laia presenta la Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils, a la plaça de Sant Jaume, els dies 16 i 17 de febrer.

La festa de la llum

De nou, en el marc de les festes de Santa Eulàlia té lloc Llum BCN. Es tracta d’un conjunt d’activitats que exploren les possibilitats creatives de la il·luminació i les projeccions, amb tallers, instal·lacions i espectacles.

La proposta estrella són els espectacles de mapatge sobre la façana de l’Ajuntament, a partir de les 19.00 hores, els dies 15, 16 i 17. S’hi podran veure fins a sis propostes diferents que canviaran l’aspecte de la Casa Gran.

Paral·lelament, alguns edificis i monuments de la ciutat s’il·luminaran per a l’ocasió, fins i tot, i estrenaran nova pell de llum. És l’ocasió perfecta per fer una ruta nocturna i descobrir un nou aspecte de la Torre Agbar, el Palau de la Virreina o l’Arc de Triomf, entre altres.

La festa, als museus

Com és també tradició, molts museus i centres expositius de la ciutat se sumen a la Laia, amb jornades de portes obertes i activitats.

La gran majoria, entre els quals hi ha el Museu Picasso, el Museu Blau, el MUHBA o el CCCB, faran la jornada de portes obertes el dia de Santa Eulàlia, el 12 de febrer. 

A més, coincidint amb la Laia s’obriran al públic les Drassanes Reials restaurades, al Museu Marítim de Barcelona, que es podrà visitar de franc els dos dies del cap de setmana.

El joc de Santa Eulàlia

En aquesta edició, es convida grans i petits a descobrir el missatge secret que s’amaga dins la llegenda de Santa Eulàlia, participant al joc de Santa Eulàlia, els dies 16 i 17 de febrer.

Es tracta de recórrer els carrers de Ciutat Vella a la recerca de codis QR que s’hauran d’escanejar amb un telèfon intel·ligent per accedir a les pistes que permetran recompondre la història. Entre tots els participants se sortejarà una biblioteca de les tradicions populars de Joan Amades, que consta de 42 volums.