Entitats

Can Clariana és un centre cívic de gestió ciutadana, amb dos eixos que caracteritzen el projecte: la participació ciutadana i les arts escèniques.

El centre va tenir una inauguració política al mes de juliol i va ser el 29 d’agost quan es va incorporar l’equip de treballadors que va obrir les portes del centre el 4 de setembre.

Les entitats de la Casa, amb el suport de l’equip de treballadors, van organitzar unes portes obertes a finals de setembre per a celebrar l’obertura del centre amb una festa d’inauguració popular.

L’Associació de Veïns Congrés-Indians, entitat quedóna suport al veïnat en temes d’urbanisme, reivindicacions veïnals i que té com a objectiu millorar la qualitat de vida al barri de Congrés Indians, és l’entitat gestora del projecte Centre Cívic Can Clariana Cultural, convertint-lo així en un equipament de gestió ciutadana, on la participació dels veïns i veïnes i de les entitats vinculades, desenvolupa un paper clau.

La lluita de l’Associació per tal de què aquest projecte tingués èxit es remunta a l’any 2008 i ha estat clau per a què Can Clariana sigui un centre compromès amb la participació ciutadana i la cultura.

També fa de paraigües de diverses entitats que participen activament del projecte del centre cívic.

Les detallem a continuació:

 Artenea:

Associació sense ànim de lucre, constituïda l’any 2009. Actualment desenvolupa la seva activitat a Barcelona i en concret al barri del Congrés-Indians, al Districte de Sant Andreu.

El seu objectiu és contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant l’Art-Teràpia i les Teràpies Alternatives.

Ofereixen tallers d’Arts Escèniques, Arts Plàstiques i Teràpies Alternatives que ajuden a les persones en la seva auto expressió, donant l’oportunitat de plasmar d’una forma creativa les seves inquietuds, sentiments i il·lusions.

Artenea assaja als espais de Can Clariana i ha estrenat aquí la seva última creació escènica. La seva participació dels actes de Can Clariana és constant, oferint activitats adaptades a tots els públics que conviden a la participació.

Attikus

Attikus és una associació cultural oberta a tothom que tingui interès per la cultura, ja sigui teatre, literatura, poesia, música, cinema... L'objectiu és aconseguir portar a terme les iniciatives dels socis posant-se en contacte amb el teixit associatiu de l'entorn.

La participació d’Attikus en els actes culturals de Can Clariana és notable, creant actuacions per a dies assenyalats com el Dia contra la violència de gènere, o les portes obertes del centre

Arep

L’Associació per a la Rehabilitació de les Persones amb Malaltia Mental (Arep) és una entitat sense ànim de lucre que neix a l’any 1979 per cobrir la necessitat d’atenció a persones amb problemes de salut mental a Barcelona.

La missió de l'Associació Arep és la millora de les condicions de vida de les persones amb problemes de salut mental entre 15 i  65 anys, la seva integració en la societat i en el sistema productiu i la lluita contra els tòpics i els perjudicis que, més que la malaltia mental en si, els estigmatitzen i aïllen.

Comissió de Festes del Congrés

Associació que treballa per a organitzar la Festa Major del barri del Congrés. Durant l’any també participen en l’organització de diferents actes populars.

Congregació Diabòlica del Congrés

L’entitat actualment està integrada en diferents entitats tant a nivell de barri, com a nivell de ciutat, fomentant en tot moment la participació dels joves en les diferents activitats promogudes. 

Tot i que la funció principal de l’entitat és participar i/o organitzar correfocs, també ha participat en diferents actes, ja que les ganes de fer coses amb el barri per part dels membres integrants de l’entitat fan treballar en diferents iniciatives.

Grup de l’arxiu històric

De l’Associació de Veïns Congrés Indians sorgeix la iniciativa de crear un grup d’arxiu històric, que es dediqui a la divulgació de la història en general i del barri Congrés-Indians.

La proposta del grup aquest primer any de projecte de Can Clariana ha estat crear un cicle de xerrades històriques, en el que ofereixen una sessió un dijous al mes.

Mai l’Hem Vist

El grup de teatre MAI L’HEM VIST va néixer l’any 1985 d’un grup de pares i monitors de l’esplai El Drop, situat al barri del Congrés a Barcelona. Els primers anys es van dedicar al gènere d’obres infantils.

Va ser l’any 1992 que van afegir altres gèneres en les seves actuacions. Des de l’any 1993 estan inclosos a la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. Actualment formen el grup persones d’edats molt variades entre actors, tècnics i col·laboradors.

Teatre Viu.cat és una associació sense ànim de lucre que busca l’educació social en valors mitjançant l’expressió artística.

“Teatre Viu.cat” té com objectiu ésser un motor de coneixement i experiència per transferir-lo a la societat. És una entitat d’acció social que considera l’expressió artística com un vehicle socioeducatiu i de creació de valor en si mateix, ja que aporten a la formació de les persones uns coneixements, uns procediments i uns valors propis, i el seu fi últim és el de la construcció del “jo” com a projecte personal. Per tot això l’associació “Teatre Viu.cat” treballa per la concreció d’activitats per a la integració social, la formació de nens i joves, activitats de teatre social, activitats d’intercanvi cultural, investigació de tècniques teatrals per la resolució de conflictes…etc.

Compartir