Qui som

EL CENTRE
Can Deu se situa a la plaça de la Concòrdia, centre del districte de les Corts actual i del primer eixample urbà de les Corts (1845) que transformà els vinyals del “Mas Vinyals” donats per la família Closas en “Les Corts Noves”.

Josep Deu i Estacó, primer membre de la família Deu conegut, fundà la societat “Josep Deu i Cia” l’any 1874. Amb el seu fill gran, Josep, es dedicava a la destil·lació d’alcohols. Licors famosos per la seva qualitat, que van incloure en el llenguatge popular dites com: “va ser un banquet de Cal Deu” o “va armar-se la de Cal Deu”.

Josep Deu I mata dirigí el pròsper negoci i exportà a Argentina i Uruguai l’anís amb el nom de “Carabanchel”.

En morir Josep Deu i Mata el 1910, el negoci va continuar fins al 1929, any en què els hereus liquidaren la societat.


EDIFICI
Eduard Mercader i Sacancha va ser l’arquitecte de la casa al 1897.

L’estructura interna de la casa es trasllueix a l’exterior, la planta baixa per a la rebuda i dependències tant dels propietaris com per al servei; el primer pis o “planta noble”, d’ús estricte per a la família i l’àtic com a habitatge del servei.

L’edifici és neogòtic, un dels moments artístics del final de segles, amb elements típics com el balcó corregut de la façana lateral coincidint amb la tipologia del balcó de la casa Ametller, aquest últim amb un treball i tractament molt més ric.

Cal fer ressaltar el treball en ferro amb motius originaris de peces forjades del gòtic català.


LA CONVERSIÓ DE CAN DEU EN CENTRE CÍVIC 1984
El 17 de gener de 1984, l’Ajuntament de Barcelona compra Can Deu per convertir-lo en un Centre Cívic per al districte.

S’inicia la rehabilitació l’any 1984. Respecte als elements decoratius de l’interior, es porta a terme una restauració general tot i que ens alguns casos, va ser imprescindible la seva substitució o eliminació.

El “nou” Can Deu va ser inaugurat oficialment el 6 de desembre de 1986, per l’arquitecta Judit Masana juntament amb l’historiadora de l’Art Teresa Navas.


Compartir