Músiques a l'Antiguitat

Diumenge, a les 11h

06/05/2018
Preu: Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia

En el camp de batalla, a la taula del poderós o com a intermediària entre homes i déus, la música tenia funcions molt diverses a les societats antigues. L’exposició està dedicada a la música de les antigues civilitzacions de l’Orient, Egipte, Grècia i Roma. Aquest és un viatge per la música de l'antiguitat que revela el seu rol com a legitimadora del poder, com a complement d'allò sagrat i com a font d'efectes màgics més enllà del plaer estètic d'escoltar. Un trajecte per un llarg període històric que també va veure el naixement del músic professional i d'una indústria instrumental difosa per tot el Mediterrani, des del Pròxim Orient fins a la Gàl·lia.

Prop de 400 obres de gran varietat, algunes de les quals no s'han mostrat mai al públic fins ara per la seva fragilitat, procedents de les col·leccions del Louvre i d'una vintena d'institucions internacionals, incloent-hi el Museu Arqueològic Nacional d'Atenes i el Metropolitan Museum de Nova York, permeten al visitant sentir i comprendre un paisatge sonor de més de tres mil anys d'història.

REDESCOBRINT LA MÚSICA ANTIGA

El Renaixement, amb la seva perspectiva humanista, va facilitar el redescobriment de la música grega i romana. Les campanyes egípcies de Napoleó van permetre descobrir la música de l’Egipte faraònic, que es va convertir ràpidament en una font de fascinació en un moment en què la història de la música s’estava convertint en una disciplina de ple dret. El segle XIX va marcar l’inici de l’arqueologia musical, fet que va empènyer cap enrere els orígens de la música en més de tres mil anys.  Gràcies a la publicació dels himnes dèlfics, cants grecs dedicats al déu Apol·lo trobats el 1893, i al descobriment de vestigis d’arpes a Tebes i de trompetes a Pompeia, es va desenvolupar un afany per fer còpies d’instruments antics. Tot i aquesta onada de curiositat, no va ser fins a les dècades de 1930 a 1950, amb les primeres excavacions a Ur (l’Iraq), quan es van descobrir unes cítares espectaculars i textos cuneïformes amb instruccions musicals.

Conductor de l'activitat: A càrrec de CaixaForum Barcelona

Inici d'inscripció: 03/04/2018

Compartir