Les distàncies còsmiques
Exposició elaborada per l'Institut de Ciències del Cosmos (UB)

09/11/2017 > 12/12/2017
Preu: Entrada gratuïta

Exposició que mostra els mètodes per a mesurar distàncies als cossos celests i com aquests mètodes s'han anat desenvolupant amb els anys segons les distàncies a mesurar. 

Alguns dels procediments emprats en el passat avui en dia són obsolets per manca de precisió, d'altres s'han millorat amb nous instruments i són imprescindibles per arribar a mesurar distàncies cada cop més grans. I és que els diferents mètodes que s'apliquen a les diferents distàncies no són independents entre ells. Per estimar la distància a la galàxia més llunyana cal saber la que ens separa de galàxies properes. Alhora aquestes distàncies properes no es podrien calcular sense saber abans a quina distància són les estrelles i quina distància ens separa del Sol.

La mida de l'Univers es calcula començant pels cossos que tenim més a prop i anant cada vegada més lluny, amb procediments successius i depenents. 

 


  

ACTIVITAT PARAL·LELA A L'EXPOSICIÓ 

16 novembre, 19.30

Tot mesurant l'univers.   

Xerrada  a càrrec de Eduard Gallego, del departament de Matemàtiques (UAB).

Quan alcem la vista al cel en una nit estrellada podem veure molts objectes: avions, satèl·lits artificials, l’estació espacial internacional, la lluna, planetes, estrelles i algunes coses més.

Començant al nostre planeta veurem com ha fet l’enginy humà per poder determinar les posicions i els moviments dels cossos celestes. Anirem pas a pas, de la terra a la lluna, de la terra al sol, de la terra a les galàxies properes i acabarem intentant fer un mapa de l’univers conegut.

Al llarg del camí aprofitarem per conèixer una mica d’història de la matemàtica, de la física i de l’astronomia.

Activitat gratuïta.


 

Compartir