A.L.M.A.
Mostra de fotografia de Mar Martín.

30/04/2019 > 01/06/2019
Preu: Entrada gratuïta

Mar Martín. De la ciència a la ficció tocant la realitat.

 

Mar Martín és una fotògrafa que parteix dels ses interès cap a la ciència i la física per a crear, escenificar i guionitzar els seus projectes fotogràfics amb una mentalitat eminentment cinematogràfica. Com a prova d'això destaquem A.L.M.A i com aquest procés desencadena en ella una nova forma de fer fins al moment.

Mar ha trobat el seu propi modus operandi concentrant els seus projectes en una idea, una notícia o una dada científica que li aporta una seguretat per a crear tot un món en cadascun dels seus processos. Els seus són projectes pausats i pensats, plens de referents i una precisa recerca que li permet després crear i modificar les coses en funció de la seva pròpia idea de cada imatge. Jugar amb l'espectador i amb la imatge per a treure d'ella els elements que li interessen del seu propi context, creant un de nou en la ment de qui observa. Les seves imatges ens traslladen de manera inquietant a nous universos que no deixen de tocar-se amb possibles realitats, qui sap si molt pròximes. Transformant el que li envolta de forma precisa gràcies a la il·luminació i creant personatges i escenes, Mar ens porta a un món que no se sap si és o serà, un minimalisme que pertorba des de l'anonimat dels seus personatges i entorns.

A.L.M.A neix com a resposta a una notícia que ha pogut passar desapercebuda en molts cercles. L’any 2013 s'aconsegueix realitzar la primera imatge en alta resolució del lloc més fred conegut de l'univers gràcies al Atacama Large Millimeter Array. Curiosament, les seves sigles donen títol a tot el projecte. Aquesta fita de la ciència, sumat al seu trasllat des de terres granadines a l'hivern de Berlín, dóna el tret de sortida al projecte. El contrast de realitats li porta a aguditzar les visions d'un entorn gelat i paralitzant, portant a l'autora a crear un món distòpic fruit, segons la seva pròpia fantasia, de l'efecte del fred en l'ànima humana. Aquest fred que congela als seus personatges, fins i tot en els seus fòrums interns, i que trasllada a les seves blanques imatges, es troba envoltat d'elements tecnològics i futuristes portant a l'espectador de la mà per un entorn digne de la ciència-ficció cinematogràfica.

L'aspecte cinematogràfic del projecte, amb un tempo i seqüenciació molt concrets, fa de cada imatge una eina de precisió. Cada espectador pot arribar a les seves pròpies conclusions, encara que l'atmosfera general ens porta a reflexionar sempre sobre el fred, la desolació i el futur, tant mitjançant els paisatges, escenes i retrats com amb les visions microscòpiques que planteja. Sobrietat i precisió són les protagonistes en totes les seves atmosferes, la lectura de cada història corre per compte de qui treu el cap a les seves imatges.

Aquesta és la forma de crear que planteja Mar Martín i que l’ha portat al seu següent projecte, actualment en procés. La creació d'una ficció basant-se en el lloc més fred de l'univers la porta a buscar contextos pròxims a aquesta realitat i d'aquesta manera arriba al CERN, l'accelerador de partícules europeu, que és l'inici de la seva següent escena. En aquest cas un projecte més filosòfic que físic que, sens dubte, ens donarà molt per a reflexionar i imaginar amb les seves obres.

A.L.M.A va posar-se per primera vegada davant del públic en els visionats de la primera edició d’Art Photo Bcn. Allí va ser on se li van donar les claus i l'impuls perquè continués completant el seu propi procés i afermant la seva forma de treballar. L'any passat en el festival PA-TA-*TA de Granada va presentar el seu nou projecte amb l'inquietant títol de Koän i va ser seleccionada per Art Deal Project per a presentar el seu treball en la nostra galeria. A.L.M.A serà la primera exposició individual de Mar Martín al maig de 2017.

 

Exposició del festival Art Photo Bcn

Compartir