XXIV Setmana Cultural Gràcia amb el Pròxim Orient i l'Iraq
Del 20 al 26 de novembre de 2017

Programa d'activitats

 

- Dimarts, 21 de novembre. Biblioteca Jaume Fuster (Pl. Lesseps, 20-22). 

19 h. Projecció del documental: DIXAN, Alger-Banyoles-Alger. Idea original: Plataforma Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines. Produccions Itinerants. Direcció: Erik Estany, Marc Planas i Pere Cortada.
DIXAN és una història de migracions, retrobaments, imperialisme, islam fòbia i solidaritat que trenca el silenci i explica la història des de la perspectiva del seus protagonistes, amb el teló de fons de la invasió d'Iraq i els atemptats de l'11M a Madrid l'any 2004.
Cinefòrum amb el director o productor del documental.
 

- Dimecres, 22 de novembre.

Espai d'exposicions del Centre Cí­vic La Sedeta (Sicí­lia, 321).

18.30 h. Inauguració de l'exposició de la il·lustradora Nadine Feghaly. 
Amb les actuacions del músic Ayham Omran (llaüt, música Bilad Al Sham) i El Asombro, companyia formada per Yucef Zraiby i Judith Navarro, que ens presentaran la peça Dudo, un treball basat en l'exploració del gest i el moviment, a partir del teatre físic i el mim corporal dramàtic.
L'exposició està oberta fins el dia 30 de novembre.

 

Centre cí­vic El Coll-La Bruguera (Aldea, 15).

19 h. Projecció del documental: DIXAN, Alger-Banyoles-Alger. Idea original: Plataforma Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines. Produccions Itinerants. Direcció: Erik Estany, Marc Planas i Pere Cortada.
DIXAN és una història de migracions, retrobaments, imperialisme, islam fòbia i solidaritat que trenca el silenci i explica la història des de la perspectiva del seus protagonistes, amb el teló de fons de la invasió d'Iraq i els atemptats de l'11M a Madrid l'any 2004.
Cinefòrum amb Txell Bragulat, de Sodepau i directora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani.
 

- Dijous, 23 de novembre. Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190-192).

19.30 h. Taula rodona "Què ha canviat al Próxim Orient des de la invasió de l'Iraq del 2003 fins avui? Reptes, alternatives i futur per a la Regió i llurs habitants?
Amb la participació Hanan Jasim, iraquiana i investigadora d'estudis àrabs/iraquians contemporanis a la UB, amb Cristina Mas, periodista de la Secció d'Internacional del Diari Ara i moderadora de la taula i Alain Gresh, ex-redactor en cap de Le Monde Diplomatique.

 

- Divendres, 24 de novembre. Centre cívic La Sedeta (Sicí­lia, 321).

Cicle Veus de la Mediterrània 
21 h. Anthus, músic i compositor, ens presenta el seu darrer treball Calidoscòpic.
Anthus (veu), Pol Padrós (trompeta), Antonio Mazzei (piano), Manel Fortià (contrabaix) i Ramon Dí­az (bateria).
Anthus, considerat per la critica musical "El crooner del jazz Mediterrania" i un dels màxims exponents del jazz d'autor, ens presenta Calidoscòpic , un disc polièdric que destil·la eclecticisme, tot un torrent de creativitat que l'ha portat a combinar el jazz contemporani amb els sons mediterranis, el pop i el rap, tot un món de sons tamisats pel seu particular calidoscopi.

 

23 h.  Cia Un Sol Traç & Nur Camerata ens presenten ITIMAD. 
Cia Un Sol Traç: Virginia Joëlle López, Dori Bermúdez i Rut Rigat.
Nur Camerata: Pedro Burruezo (veu, guitarra, mandolina argelina, arxillaüt, percussions), Maia Kanaan (veu, viola, percussions) i Jordi Ortega (violoncel).
ITIMAD conjumina dansa, música en directe i poesia. L'obra explica la història de la que va ser reina de Sevilla, Ishviliyya, Itimad en Al Andalús, esposa d'Al Mutammid, el poeta rei. Una dona medieval i musulmana, que va viure completament aliena als tòpics, i de forma absolutament transversal: va ser reina i bugadera, poetessa i popular, mecenes i humil, lleial i rebel. L'obra també reivindica aquest Al Andalús bressol de ciència i tolerància, poesia i bellesa, hibridació i interculturalitat. Músiques suf­ís, orientals i sefardites composen la banda sonora d'aquesta obra inusual i singular.

 

- Dissabte, 25 de novembre. Centre cívic La Sedeta (Sicília, 321).

18 h. Cinema "Hijo de Babilonia" (Son of Babylon), projecció de la pel·lícula dirigida per Mohamed Al Daradji.
Iraq/Regne Unit/ França/Holanda/Emirats Àrabs/Egipte/Palestina (2009) 97 min - VOSC (àrab i kurd amb subtítols en català).
Ahmed, un nen kurd de 12 anys, emprén un viatge amb la seva àvia per les solitàries carreteres del nord d'Iraq amb l'esperança de trobar el seu pare, un soldat desaparegut l'any 1991 durant la Guerra del Golf. Durant el camí­ es creuen amb altres persones en la mateixa situació; tots viatgen buscant algú, una nova vida i un futur. 

 

19.30 h. Debat "Desapareguts, exiliats, refugiats, ofegats...Els efectes colaterals de la guerra", amb la participació de Pius Alibek, filòleg, iraquià de llengua materna arameu; Txell Bragulat, Sodepau i directora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani; Jordi Altarriba, de Barri Obert Gràcia i Shahd Zaroor, siriana, estudiant i refugiada a Barcelona.

 

21 h. Espectacle "Textos i música des de l'Iraq i el Pròxim Orient" a càrrec de l'actriu Mònica Van Campen (lectura textos) i del músic Aziz Khodari (veu i percussió).

 

- Diumenge, 26 de novembre. Acte de cloenda de la Setmana cultural al Centre Cí­vic La Sedeta (Sicí­lia, 321).

12 h. Espectacle familiar "Bocchi", a càrrec de Pallassos Sense Fronteres (55 min.), amb l'Anna (Cirquet Confetti), la Tere (ambdues venen de Grècia) i la Xicana (que ha estat en diferents llocs d'expedició amb Pallassos).
Bochi és un espectacle de petit format creat per una expedició de Pallassos Sense Fronteres al Kurdistan Iraquà­ a finals de 2014. Amb trucs de màgia, malabars, música, acrobàcies i molta comicitat, Boris i Xavi van conquerir els somriures de més de 7.000 infants refugiats. No te'ls pots perdre!

 

Compartir