CICLE IL·LUSTRATS Del 8 al 30 de setembre

08/09/2017 > 30/09/2017
Preu: Activitats gratuïtes

PETITA HISTÒRIA DE LA IL·LUSTRACIÓ

La il·lustració es remunta a l'Antiguitat, els llibres manuscrits ja eren acompanyats per imatges. Aquestes il·lustracions eren obres úniques fetes a mà, encara que posteriorment s'en fessin còpies, també a mà. Amb l'arribada de la impremta, al segle XV, es va aconseguir reproduir textos en sèrie i acompanyar-los amb imatges. Havia nascut una nova època per al món de la cultura i, per extensió, de la il·lustració. Al segle XVII és important la figura de Comenius (Jan Amos Comenius). Considerat el pare de la pedagogia moderna, va comprendre i va donar gran importància al llibre de text il·lustrat, i a la imatge com a mitjà per amenitzar l'aprenentatge del nen i estimular la seva imaginació. La imatge té la funció de fer més comprensible o recrear artísticament un passatge concret del relat, amenitzar la lectura del nen i ajudar-lo en la construcció d'aquests llocs imaginaris. El 1851, amb la invenció de la cromolitografia, les imatges es van omplir de color i van propiciar l'arribada del cartell publicitari, coincidint a la fi de segle amb un auge de les arts decoratives i el naixement de l'Art Nouveau. 

A la fi del segle XIX la fotografia s'havia incorporat com a recurs per a la reproducció d'imatges i al llarg del Segle XX es van desenvolupar encara més les tècniques d'impressió, el que va acabar per donar una llibertat total a l'il·lustrador, que ja no es trobava limitat per les possibilitats d'uns quants procediments gràfics, ja que fos quina fos la naturalesa del disseny, era fàcilment reproduïble de forma fàcil i en gran quantitat. El desenvolupament i la producció industrial van augmentar la demanda publicitària, i la gran varietat de productes exigia una diferenciació de cara al públic mitjançant la imatge i la tipografia específica per a cada marca. Avançant el segle, es van multiplicar encara més els mercats per al disseny, per exemple el món de la música, els centenars de revistes i finalment, els nous mitjans més enllà del paper: La televisió, l'era digital i internet en què ens hàgim immersos, en què no només les grans empreses, sinó cada persona, de forma individual, pot expressar-se i mostrar el seu propi món fantàstic i creatiu. Estèticament, l'agitat començament i evolució del segle XX va donar ales als creadors. El món visual es va enriquir amb les propostes del cubisme, surrealisme, expressionisme, abstracció geomètrica, Pop, etc. Als anys seixanta la psicodèlia va aportar un món d'imatges del que estem bevent encara avui dia.

La principal qualitat del dibuix que il·lustra un llibre és l'expressivitat, no té per què ser acadèmic. Jugar amb la desproporció, l'inusual, la simplicitat i un bon ús del color són recursos a tenir en compte.

 

CICLE IL·LUSTRATS A TORRE LLOBETA DEL 8 AL 30 DE SEMBRE 2017

A partir del 8 de setembre torna la Festa de la Il·lustració.  Aquest cicle pretén apropar la il·lustració al gran públic presentant-la com una disciplina artística plena de possibilitats i en gran expansió actualment.  També vol ser una trobada amb el món editorial i llebreter i un aparador pels artistes novells i les noves tendències.  Us animem a visitar-nos i a gaudir de la programació que us hem preparat.

El cicle Il·lustrats contè tot un seguit d'activitats com exposicions, cinema, contes, presentació de llibres, tallers i xerrades al voltant del mon de la il·lustració que es fan a diferents espais del barri de Vilapicina i Torre Llobeta durant el mes de setembre.

 

Aquí podeu consultar la programació  

 

 

Organitzador de l'activitat: Organitza Centre cívic Torre Llobeta amb la col·laboracio de la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta, Consorci per a la Normalització Lingüística i Llibreria Font de Mimir

On: Centre cívic Torre Llobeta, Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta i Llibreria Font de Mimir

Compartir