Peggy Guggenheim
Dones d'Art 2019

Dijous, 14 de març

14/03/2019
Preu: Gratuït

PEGGY GUGGENHEIM

Alliberada, excèntrica i milionària, tradicionalment s’ha caricaturitzat a la Marguerite Guggenheim Seligman (Nova York 1898 – Pàdua 1979) com una rica hereva jueva, capriciosa i ociosa, que va col·leccionar quadres i marits com a divertimento. Per bé que provocadora i extravagant, la Peggy Gugguenheim és en realitat una de les grans col·leccionistes i mecenes de l’art del s. XX.

La seva descoberta inicial de l’Art Avantguardista europeu, que es va produir arrel d’una feina juvenil que va realitzar en una llibreria especialitzada novaiorquesa, la va portar al París dels anys 20. Allà, ràpidament va entrar en contacte amb artistes i escriptors dels grans corrents renovadors de l’entreguerres.

Els trencaments, la radicalitat, la innovació que reclamaven les noves avantguardes van encaixar amb la decisió vital de la Peggy de defugir els convencionalismes i preceptes femenins de la vida burgesa que li exigia l’elit judeo-alemanya a la qual pertanyia.

De la mà de Marcel Duchamp, Jean Cocteau i Herbert Read, va ampliar i aprofundir els seus coneixements sobre Art Modern, convertint-se en galerista i àvida col·leccionista del millor art d’Avantguarda. Va rescatar de París una gran quantitat d’obres de “l’art degenerat” proscrit pels Nazis: “un quadre al dia” va ser el seu lema i objectiu durant la França ocupada, que li va permetre comprar peces excepcionals a preus molt baixos. Després que el Museu del Louvre es negués a protegir i custodiar la seva col·lecció afirmant que era “massa moderna”, va fugir del vell continent emportant-se a Nova York totes les seves pintures i bona part dels artistes, als quals va salvar ajudant-los a fugir del nazisme i proporcionant-los un subsidi durant la seva instal·lació als EUA.

La galeria-museu Arts of this Century, que va obrir a Manhattan, va esdevenir el nou epicentre de l’escena avantguardista, propiciant de manera fonamental i decisiva el pas del Surrealisme a l’Expressionisme Abstracte de Pollock, entre d’altres. Peggy Guggenheim és pel seu caràcter, la seva història i el seu llegat una autèntica Dona d’Art.

On: Espai Foradada

Compartir