Nit de la recerca
Activitats de divulgació científica

Divendres i dissabte

28/09/2018 > 29/09/2018
Preu: Gratuït (cal inscriure's online)

La Nit de la Recerca és un esdeveniment que té per objectiu acostar la ciència i la innovació a tota la ciutadania. A la Vil·la Urània, tindrem l’oportunitat de conèixer diversos grups de recerca que ens explicaran tan les seves investigacions com els secrets de la seva professió.

 

 

Dimarts 25 de setembre a les 18.30 h

'Recerca en Patrimoni. La recerca del passat per comprendre el present i projectar el futur.'

Acte inaugural de la nit de la recerca on dos investigadors, la Dra. Sílvia Valenzuela (CSIC) i el Dr. Josep M. Fullola (UB), parlaran sobre la seva recerca en patrimoni i les seves implicacions socials. Hi haurà debat amb el públic. Com a cloenda, hi haurà l'actuació de Crisal Rodríguez, de Con.Ciencia, amb una peça inspirada en coneixements de l'àmbit de les neurociencies i la biomimètica.

[Inscripció online AQUÍ]

 

Divendres 28 de setembre a les 18 h

'Pesca sostenible: el futur dels recursos marins.'

Els recursos marins són un important patrimoni finit per al Mediterrani. En aquesta xerrada aprendrem com les diferents arts de pesca afecten a la sostenibilitat a llarg termini d'aquests recursos. A càrrec de Silvia de Juan Mohan, de l’Institut de Ciències del Mar.

[Inscripció online AQUÍ]

 

Divendres 28 de setembre a les 19.30 h

'Converses antàrtiques.'

Qui fa recerca a l'Antàrtida? Són joves o grans? Són dones o homes? Tots són científics/ques? Es pot parlar amb els amics i la família o es pot fer ús de les xarxes socials? En aquesta taula rodona parlarem de la recerca que es fa al continent glaçat parlant amb els protagonistes reals de la recerca antàrtica que es fa des del CSIC. Abordarem aquest tema des de diversos punts de vista: generacional, professional i disciplinari, i de gènere. En col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM).

[Inscripció online AQUÍ]

 

Dissabte 29 de setembre a les 10.30 h

'Matí de jocs científics'

Vine a jugar amb la ciència i a passar-t’ho bé mentre formes compostos iònics, construeixes enzims, hormones, receptors cel·lulars... o mentre mantens sota control el teu microbioma bucal. Jocs de taula a partir de 10 anys i origamis de ciència per als més menuts. En col·laboració amb l’equip SNAFU i el CRG.

[Inscripció online AQUÍ]

 

Dissabte 29 de setembre a les 11 h

'Construeix l'Univers, peça a peça'

Tot el que ens envolta està fet de les mateixes peces, tant aquí com a les galàxies més llunyanes. En diem partícules i n'hi ha disset de diferents. Hem convertit aquestes partícules en peces de Lego per poder combinar-les i, peça a peça, crear tot el que veiem. Podem reproduir el big bang i entendre d'on van sortir les estrelles. Podem inventar-nos noves partícules i imaginar-nos les seves propietats. Si t'agrada el Lego i t'agrada l'Univers, no et perdis aquest taller! En col·laboració amb l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE).

[Inscripció online AQUÍ]

 

Dissabte 29 de setembre a les 12 h

'Univers Quàntic'

Vine a conèixer les peces més petites del nostre Univers Quàntic: les partícules. Farem servir una simulació visual i sonora per crear-les i veure i escoltar com es transformen unes en les altres. El microcosmos és un món inestable i aleatori, mai sabem quan passaran les coses. De ben segur et sorprendrà. En col·laboració amb l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE).

[Inscripció online AQUÍ]

 

Dissabte 29 de setembre a les 12 h

'Jurassic Park sota el microscopi'

Xerrada sobre la recerca en el camp de l'ADN antic, concretament en el microbioma oral de l'antiga població de Tarragona de fa 2000 anys. A càrrec de Mercedes González, de Biobanc (IDIBAPS).

[Inscripció online AQUÍ]

 

 

On: Centre Cívic Vil·la Urània
Adreça: c/ Saragossa, 29

Telèfon: 937061295
Email: informacio@vilaurania.net

Compartir