Aquí hem trobat un espai per pensar

10 anys - Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona
12 abril, 2019 - 12:00 a 30 juny, 2019 - 15:00

Dates: del 12 d'abril al 30 de juny de 2019
Inauguració: dijous 11 d'abril, de 18 a 20 h
Lloc: Planta 1 i 2

Des del 2009, Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona proposa un espai de treball compartit entre artistes, alumnes i docents de centres públics d'educació secundària. Al llarg de tot un curs, i dins l'horari lectiu, creadors i creadores de disciplines i generacions molt diverses desenvolupen un projecte artístic juntament amb un grup de joves, des de la ideació fins a la presentació. Comparteixen la creació.

La creació és cerca, recerca, experimentació, assaig, tempteig; obertura a perspectives inusitades; possibilitat d'interrogar-se sobre el que creiem evident; constant diàleg; moviment que impulsa a aprendre, proposar, assajar, arriscar, comprometre's.

La creació és un espai per pensar. També l'institut ho és, ha de ser-ho. Per això quan es troben amplien els seus horitzons i es fan grans mútuament. Alumnes, creadors i docents es posen en acció: interpel·lant les institucions artístiques i educatives; qüestionant les idees establertes; explorant i redescobrint els barris i la ciutat; fent emergir memòries i vivències; experimentant amb el so i la matèria; posant el cos en joc, assajant paraules per dir i per dir-se.

En diàleg i en relació, el pensament esdevé visible i palpable. En la convivència entre creació i educació, en projectes compartits i dialogats, descobrim amb intensitat renovada que la realitat reclama encara i sempre ésser pensada. Com per primera vegada.

L'exposició reuneix els 77 projectes realitzats al llarg de les nou primeres edicions d'EN RESiDÈNCiA. A través d'elements del procés de creació i de reflexions d'alumnes i creadors/es, es vol fer present quelcom de les recerques, les preguntes, els impulsos, els desigs que hi ha rere les obres realitzades.

Exposició comissariada per A Bao A Qu. Núria Aidelman, Laia Colell, Agnès Sebastià.

Tots els processos de creació estan recollits a www.enresidencia.org.

82 creadors. Margarita Andreu, Martí Anson, Eduard Arbós, Maria Arnal, Mar Arza, Josep Maria Balanyà, Isabel Banal, Erick Beltrán, David Bestué, Big Bouncers, Luis Bisbe, Xavier Bobés, Luz Broto, Btoy, Tom Carr, Alícia Casadesús, Vicens Casassas, Daniel Chust Peters, Antoni Clapés, Cristina Clemente, Lúa Coderch, Edu Comelles, Antònia del Río, Domènec, Pep Duran, Jorge Dutor, Escarlata Circus, Laia Estruch, Enric Farrés Duran, Robert Ferrer i Martorell, Jaume Ferrete, Marta Galán, Ana Garcia-Pineda, Toni Giró, Gerard Guix, Cristian Herrera, Indi Gest, Víctor Jaenada, Jeleton, Salvador Juanpere, L'Automàtica, La Calòrica, LaCol, Marc Larré, Rodrigo Laviña, Laura Llaneli, Francesca Llopis, Lolo & Sosaku, loscorderos.sc, Makea Tu Vida, Àngels Margarit, Toni Mira, Jordi Mitjà, Mariona Moncunill, Guillem Mont de Palol, Antonio R. Montesinos, Iván Morales, Mariona Naudin, Pere Noguera, Nutcreatives, Jordi Oriol, Daniela Ortiz, Anna Pantinat, Perico Pastor, Josep Pedrals, Aimar Pérez Galí, Jaume Pitarch, Fernando Prats, Montse Rodríguez, Mònica Roselló, Francesc Ruiz, Lluís Sabadell Artiga, Mireia c. Saladrigues, Martí Sales, Societat Doctor Alonso, Montserrat Soto, Helena Tornero, Francesc Torres, Ricardo Trigo, Pep Vidal, ZA!

1362 joves, 116 docents, 38 instituts. Barcelona-Congrés, Barri Besòs, Bernat Metge, Bosc de Montjuïc, Collserola, Costa i Llobera, Doctor Puigvert, Fort Pius, Francisco de Goya, Infanta Isabel d'Aragó, Jaume Balmes, Joan Boscà, Joan Coromines, Joan d'Àustria, Joan Fuster, Joan Salvat-Papasseit, Josep Comas i Solà, Josep Pla, Juan Manuel Zafra, Les Corts, Lluís Domènech i Montaner, Maria Espinalt, Menéndez y Pelayo, Milà i Fontanals, Moisès Broggi, Montjuïc, Narcís Monturiol, Pau Claris, Poeta Maragall, Príncep de Girona, Quatre Cantons, Sant Andreu, Secretari Coloma, Serrat i Bonastre, Vall d'Hebron, Valldemossa, Vila de Gràcia.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d'Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l'associació A Bao A Qu.

La inauguració, el dia 11/04, comptarà amb accions (dansa, poesia, reflexió, performances i converses) a càrrec de creadors/es i alumnes participants en diverses edicions: Maria Arnal, Constanza Brncic, Alícia Casadesús, Antoni Clapés, Laia Estruch, Pep Vidal i alumnes dels instituts Milà i Fontanals, Josep Comas i Solà, Jaume Balmes, Juan Manuel Zafra i Costa i Llobera.

Aquí podeu consultar el programa d'activitats de l'exposició.

Visites guiades tots els dissabtes a les 18 h i els diumenges a les 12.30 h.

Entrada gratuïta.

Finissage de l'exposició "Kao malo vode na dlanu", de Mireia Sallarès
27 abril, 2019

Finissage de l'exposició i del seminari del projecte Kao malo vode na dlanu, de Mireia Sallarès, al Centre d'Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats. Conferència: ​És l'amor un acte de traducció? És la traducció un acte d'amor?

Finissage de la exposición "Kao malo vode na dlanu", de Mireia Sallarès
27 abril, 2019

Finissage de la exposición y del seminario del proyecto Kao malo vode na dlanu, de Mireia Sallarès, en el Centre d'Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats. Conferencia ¿Es el amor un acto de traducción? ¿Es la traducción un acto de amor?

Finissage of the exhibition "Kao malo vode na dlanu", by Mireia Sallarès
27 abril, 2019

Audiovisual vinculat a l'exposició "Aquí hem trobat un espai per pensar"
17 abril, 2019

Documental vinculat a l'exposició Aquí hem trobat un espai per pensar que resumeix el desenvolupament dels projectes artístics de quatre creadors a quatre instituts de Barcelona durant el curs 2014-2015 (Jordi Mitjà a l'Institut Milà i Fontanals; Lua Coderch a l'Institut Montjuïc; Francesc Torres a l'Institut Domènech i Montaner; i Aimar Pérez Galí a l'Institut Menéndez y Pelayo). Les obres formen part del programa EN RESiDÈNCiA, impulsat per l'ICUB i el Consorci d'Educació de Barcelona, que en el seu desè aniversari exposa 77 obres al Centre d'Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats, resultat d'aquest diàleg entre artistes i alumnes.

Audiovisual vinculado a al exposición "Aquí hemos encontrado un espacio para pensar"
17 abril, 2019

Documental vinculado a la exposición Aquí hemos encontrado un espacio para pensar que resume el desarrollo de los proyectos artísticos de cuatro creadores en cuatro institutos de Barcelona durante el curso 2014-2015 (Jordi Mitjà en el Institut Milà i Fontanals; Lua Coderch en el Institut Montjuïc; Francesc Torres en el Institut Domènech i Montaner; y Aimar Pérez Galí en el Institut Menéndez y Pelayo). Las obras forman parte del programa EN RESiDENCiA, impulsado por el ICUB y el Consorci d'Educació de Barcelona, que en su décimo aniversario expone 77 obras en el Centre d'Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats, resultado de este diálogo entre artistas y alumnos.

Audiovisual linked to the exhibition "Here We've Found a Place to Think"
17 abril, 2019

Conversa entre Raül Fernandez Refree i Isaki Lacuesta
8 abril, 2019

Documental produït per Centre d'Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats, emès a betevé, en el qual Isaki Lacuesta i Raül Fernandez Refree reflexionen sobre el seu projecte expositiu conjunt Your Phone is a Cop, que es va poder veure del 18 de gener fins al 17 de març de 2019, i que versà entorn a la censura i els tabús a les xarxes socials. El punt de partida d'aquesta instal·lació interactiva del Centre d'Art va ser el seu concert al Sónar 2018.

Conversación entre Raül Fernandez Refree e Isaki Lacuesta
8 abril, 2019

Documental producido por Centre d'Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats, emitido en betevé, en el cual Isaki Lacuesta y Raül Fernandez Refree reflexionan sobre su proyecto expositivo conjunto Your Phone is a Cop, que se pudo ver del 18 de enero hasta el 17 de marzo de 2019, y que versó entorno a la censura y los tabús en las redes sociales. El punto de partida de esta instalación interactiva del Centre d'Art fue su concierto en el Sónar 2018.

Talk between Raül Fernandez Refree and Isaki Lacuesta
8 abril, 2019

Seminari vinculat a l'exposició "Kao malo vode na dlanu"
30 març, 2019

Activitat vinculada al seminari Amor per a què? Canviar l'amor per canviar-ho tot?, de l'exposició Kao malo vode na dlanu (Com una mica d'aigua al palmell de la mà), un projecte sobre l'amor a Sèrbia, de Mireia Sallarès.

Pot existir la dona sense reivindicar l’amor? Com més cuida una dona, més està contribuint al seu empobriment econòmic i a la seva manca de reconeixement social. Mari Luz Esteban ens avisa també que, a vegades, alguns moviments socials, inclòs part del feminisme, reivindiquen l’amor com l’alternativa a conflictes i desigualtats que precisament estan sent alimentats a força d’amor. Quines xarxes d’amistat i suport mutu podem construir per aturar aquest cercle?

Mari Luz Esteban. Professora d’antropologia social a la Universitat del País Basc (UPV-EHU), és autora de Crítica del pensamiento amoroso i coordinadora, amb Jone M. Hernández, d’Etnografías feministas, ambdós publicats per Bellaterra.

Joana Masó. Comissària d’aquesta exposició i professora de literatura francesa i estudis de gènere a la Universitat de Barcelona. Prepara un assaig sobre el valor.

Pàgines