Escola altra full de ruta per a l'educació artística

[Altres mirades sobre educació popular, mediació i cultura]
4 novembre, 2016 - 16:00 a 5 novembre, 2016 - 20:00

Lloc: Planta 0

Dies 4 i 5 novembre 2016
Matí: jornades de treball de grup d'investigació. tancades
Tardes: Taller i Jornades obertes al públic. 16- 20 h

Col·laboren / produeixen:
ArtEduStiftung, Xarxa internacional Escola Altra Full de Ruta i Equip local de Barcelona (LaFundició, Fermín Soria, Transductores, Col·lectivaccions / Judit Vidiella), Institute for Art Education, Zuric University of the Arts (Àustria), Fabra i Coats, Fàbrica de Creacció, Intermediae, Matadero (Madrid) i Tabakalera, Centre Internacional de Cultura Contemporània (Donosti)

Introducció i marcs de treball:
La plataforma internacional Escola altra Full de Ruta investiga i activa altres formes de generar històries, pràctiques i polítiques sobre art i educació des epistemologies sud, l'educació popular i les pràctiques situades. És una plataforma activa a partir del 2011 com un contraerelat al Roadmap de l'Educació en les arts de la UNESCO, un document euro-centrista, basat en les economies creatives i una visió folklòrica i instrumentalitzadora de la diferència cultural.
El grup de l'Estat Espanyol està compost per Intermediae, Tabakalera Donosti i Cohabitar Entre, Col·lectivaccions i Fermín Soria. Aquest grup forma part del node llatinoamericà "Educació Popular: Reactualizaciones, Educació artística i Moviments socials", format per grups interdisciplinaris localitzats en les ciutats de Barcelona / Donosti / Madrid, Espanya; Brasília / Sao Paulo, Brasil; Bogotà, Colòmbia; Ljubljana, Eslovènia; Sant Joan, Puerto Rico; Quito, Equador.

Foto escuela otra hoja de ruta

Les preguntes clau que de les que partirem són:

  • A quins límits, paradoxes i dificultats s'enfronten avui les pràctiques de mediació i educació en cultura, i quines són les seves potencialitats?
  • ¿Quines són les traïcions i altres espais d'educació i de mediació que suposin pràctiques transformadores i de nova institucionalitat?
  • Què aliances i compromisos poden fer-se des de les pràctiques artístiques i les pràctiques educatives entorn de la regeneració de sabers locals, les formes d'aprenentatge col·lectiu, i la reformulació de les institucions educatives i culturals?

Durant aquesta trobada en el primer dia s'articularà amb el taller "El gir educatiu i la mediació". Un espai on es proposa mostrar i intercanviar diverses perspectives i experiències en relació a les polítiques culturals, educatives i de mediació de la ciutat de Barcelona en diversos àmbits i sectors. El taller és un espai pràctic d'intercanvi de coneixements que ens ajudi a situar les tensions, línies, altres tradicions / històries, les paradoxes i els punts de fuga del camp en expansió de la mediació. Aquest camp inclouen multitud de pràctiques (art comunitari, arts aplicades, art i educació, mediació cultural o artrítica, educació informal, etc ..) i es pot veure en relació a l'anomenat anomenat gir educatiu. Aquest gir va introduir en el camp de les arts visuals, preferentment, els discursos sobre educació popular, estratègies de pràctiques artístic-educatius, el retorn social i maneres de construcció de coneixements horitzontals, així com una reflexió i espai de resistència sobre la normativització de l'ensenyament reglat i superior sota el marc neoliberal. El taller en aquest sentit vol desbordar la tradicional segmentació de sector cultural, de formats convencionals d'educació i desenvolupament de públics i de maneres d'entendre la mediació, on el conflicte, les tensions i la transformació institucional són horitzons de treball. Més informació de taller al pdf adjunt.

El segon dia, a partir d'una sèrie de presentacions i una debat final pretén donar a conèixer algunes experiències estatals del grup de treball Escola altra full de ruta, debatre sobre el sentit o no de la mediació en els centres d'art com camp en expansió amb múltiples paradoxes, pensant en els seus límits, paradoxes i possibilitat de transformació institucional.

Horaris i pla de treball

Divendres 4: 16-20 h
Introducció a les jornades i la Xarxa Escola altra Full de Ruta.
16.30 - 20h Taller: El gir educatiu i la mediació. Complexitats, xarxes i potencials
Agost Produccions, Col·lectivacions i Fermín Soria.

Dissabte 5: 16.00-19,46 h
16.00 Introducció a les Jornades
16.15 Com ballar juntes ?. Presentació de l'Àrea de Mediació de Tabacalera (Donosti)
17h Pràctiques col·laboratives en la mediació. Presentació de Nora Landkammer, Institute for Arts Education de la Universitat de Zuric (Àustria)

pausa

18,15 Habitacions pròpies: Desmediados. A- Avantprojecte Amb-Contra-Sense-Sobre la mediació · Conversa dl del cicle: Habitacions propies # 3 - Desmediados: Sobre, amb i contra la mediació amb Oriol Fontdevila, Nora Landkammer, Marti Perán.