Nit dels Museus

19 maig, 2018 - 19:00 a 20 maig, 2018 - 01:00

Vores de paisatge
Instal·lació a càrrec del Laboratori de Paisatge Landscape Lab Fabra i Coats,
del Màster en Paisatge Urbà i Patrimoni de la UAB-MUHBA

Espai Zero
Visites guiades gratuïtes a l’exposició a les 20.00 h i a les 22.00 h

Comitè curatorial: Marina Cervera, Francesc Muñoz
Comissariat: Marina Cervera
Equip: Esther Ferrer, Xavier Irigoyen, Juxhina Spahiu, alumnes Màster en Paisatge Urbà

Les vores de la ciutat han acollit tradicionalment l’activitat industrial. Una ciutat en frenètica expansió va anar esquitxant, durant les primeres dècades del segle XX, els territoris fora ciutat de fàbriques com la Fabra i Coats; recintes de treball en un territori que ‘s’anava urbanitzant a batzegades. Durant molt de temps, aquestes vores urbanes han restat aïllades, inconnexes, mai prou reconegudes, a l’igual que el treball que es feia dins dels murs d’aquelles fàbriques tèxtils, on mans i màquines teixien vores i voravius amb precisió industrial. Es veritat que aquells paisatges de vora resulten avui no només visibles sinó que apareixen recosits i tramats amb la ciutat a partir de diverses generacions d’operacions urbanístiques. La memòria d’aquell treball industrial quotidià resta però encara esfilagarsada...fils d’identitat urbana que pengen tot esperant un relat comú per recosir vora i ciutat, memòria i lloc, a través del paisatge.
El Laboratori de Paisatge ‘Fabra i Coats Landscape Lab’ proposa Vores de paisatge: una instal•lació que reflexiona, a partir d’aquests lligams, sobre els barris del sector oriental de Barcelona. Concretament reconstrueix l’evolució dels teixits urbans en un transecte de paisatge entre el Turó de la Peira i el riu Besòs, sobre l’ eix del Passeig de Sant Eulàlia (ara Passeig Fabra i Puig). Aquest eix, planificat cap al 1870, connectava l’ajuntament de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar amb una rambla dedicada al lleure dels veïns que arribava fins a l’església de Santa Eulàlia, situada a l’antic barri de Vilapicina, des d’on s’obria un camí cap a Sant Iscle, a Collserola, que portava a Horta.
El viatge en el temps ens remetrà posteriorment al 20 d’abril de 1897, quan un reial decret de la regent Maria Cristina va annexionar a Barcelona sis antics municipis del pla, entre els quals hi havia Sant Andreu de Palomar i Horta. Des d’aquell moment, amb nous sòls urbanitzables a disposició, els creixements en alineació de vial s’organitzen sobre nous traçats, que es mallen i es teixeixen entre ells. La ciutat creix sense mesura, estirant els fils dels passeigs existents i llançant noves xàvegues sobre els camps agrícoles –són les cases barates de Bon Pastor i Can Peguera. A poc a poc, la gran Barcelona pren cos, connectant xarxes que capturen grans peces industrials. Són precisament aquestes grans peces –els tallers de La Maquinista Terrestre y Marítima, els tallers ferrocarrils El Norte, les Hilaturas Fabra y Coats, la Hispano-Suiza…–, a costat i costat del nostre passeig, encara preses en els filats, les que defineixen el caràcter d’aquest sector de Barcelona i, irònicament, en teixeixen contemporàniament també el futur.

 

A Sense of Wonder de Carles Congost

Planta 3
Visites guiades gratuïtes a l'exposició a les 20.00 h i a les 22.00 h

A Sense of Wonder és una proposta expositiva que reuneix els projectes més recents de l’artista Carles Congost. Es tracta de treballs en vídeo que es poden interpretar individualment però que mantenen moltes connexions temàtiques habituals en la seva pràctica artística (la música, el món de l’art, la cultura pop...) o en la manera de formalitzar-ho (l’acurada posada en escena i el sentit de l’humor). En relació amb la seva trajectòria, es constata una sensible evolució en l’articulació dels elements que utilitza i fa més atenció al propi llenguatge cinematogràfic. Perviu, per damunt de tot, la capacitat d’utilitzar aspectes propers, quotidians i sovint associats a subgèneres, per fer-los servir de punt de partida i abordar –sense grandiloqüència ni subratllats– aspectes més centrals i genèrics de la condició humana. L’autor ens proposa fer ús d’una sèrie de referents que ens pertanyen per transcendir-los i veure fins a quin punt ens representen o ens expliquen millor del que imaginàvem.
A Sense of Wonder és un projecte generat a partir d’una coproducció entre el Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona i el Centre d’Art La Panera, Lleida que al Centre d’Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats es completa amb vídeos inèdits i una creació específica per a l’ocasió. Un total de vuit obres avalades per una bona acollida del públic i per distincions com la segona edició del Premi de Videocreació (impulsat per LOOP Barcelona, la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya i l’Arts Santa Mònica) o una beca de la Fundación Botín, a més de la presència en escenaris internacionals com la Manifesta 11 –celebrada a la ciutat de Zuric, l’any 2016– o la sala Komplot de Brussel•les.