REHOGAR X +. Dispositius en obert

Dates: del 19 de setembre al 27 d'octubre de 2019
Inauguració: dimecres 18 de setembre, a les 19 h
Lloc: Planta 1

Ens està tocant viure un moment que és potser un punt d’inflexió i de no-retorn en l’evolució del planeta Terra. Una situació d’emergència climàtica sense precedents generada en gran manera per l’explotació massiva dels recursos naturals, la producció irracional de béns de consum i la desigual distribució dels impactes i la riquesa.

La pràctica del disseny no hi és aliena. Sota la seva innocent aparença, els productes que ens envolten i amb els quals convivim formen part d’aquesta silenciada catàstrofe, de la qual nombroses veus venen alertant des de fa temps.

Per altra banda, som testimonis de l’evolució d’internet i, amb ella, del desenvolupament de la societat en xarxa. Tant productors com consumidors tenim ara accés potencial a infraestructures de comunicació centrades en l’intercanvi i el fet de compartir coneixements, que possibiliten la transformació profunda dels nostres models de creació, producció i consum.

Productors i usuaris enriquim l’ecosistema de productes amb nous plugins, transformacions, actualitzacions i accessoris de software i hardware. Aquestes noves maneres de «fer» reforcen la idea de projecte com a procés, el resultat més valuós dels quals és, en molts casos, la capacitat de donar lloc a l’inici d’altres processos. Processos amb una mirada des de l’ètica de la cura, en simbiosi amb l’entorn i els recursos, i en els quals destaca la dimensió col·lectiva respecte a la projecció, la producció, la distribució i l’ús.

Un escenari que REHOGAR Disseny Obert i Reutilització ha evidenciat al llarg de les seves 10 edicions a través de més de 390 propostes que, lluny de ser aïllades, esdevenen una suma de projectes que donen forma a aquests canvis fets per múltiples comunitats, creadors i creadores d’arreu del món.

Programació
Activitats