52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

L’Islam i els conflictes al Pròxim Orient

Centre Cívic Golferichs
Octubre i novembre
  • Ciències socials

Aquestes propostes ja han passat

La primera xerrada, el 25/10, es retransmetrà per streaming a través del web de Centres Cívics i Barcelona Cultura

El Centre Cívic Golferichs s’acosta a l’Islam a través d’un cicle de conferències sobre aquesta religió i sobre els conflictes al Pròxim Orient. A través de quatre xerrades, se’ns acostarà a la religió islàmica i a conflictes recents: l’Estat Islàmic, la guerra de Síria, la qüestió del terrorisme global o, anant més cap a casa, el pla Barcelona Ciutat Refugi. Les conferències s'impartiran els dimarts 25 d'octubre i 8, 22 i 29 de novembre a les 19 h. 

El cicle s’inaugura amb Parlem de l’Islam i fem-ho bé, una xerrada de Dolors Bramon, doctora en filologia semítica i història medieval a la Universitat de Barcelona. Bramon mostrarà com hi ha certa tendència a concebre l’islam com una entitat monolítica i aclarirà termes: què vol dir àrab, musulmà, islàmic, gihadista, sunnita, xiïta. La xerrada tindrà lloc el 25 d’octubre a les 19 h a la Sala d’Actes del Centre Cívic Golferichs. A més, es retransmetrà per streaming a través del web de Centres Cívics i Barcelona Cultura.

El 8 de novembre serà el torn de Jordi Llaonart, arabista i periodista, que pronunciarà la següent conferència: L'Estat Islàmic i les guerres de Síria i l'Iraq, conflictes polítics o de religions? Aquí, Llaonart donarà les claus per comprendre el sorgiment d'Estat Islàmic i la relació entre l'actual guerra de Síria i la guerra de l'Iraq, amb l'objectiu de donar una visió general sobre la situació. 

En una línia similar, però traslladant-nos a Barcelona, el 22 de novembre es parlarà de Ciutats i dret d'asil: el pla Barcelona Ciutat Refugi. Es parlarà, doncs, d'aquest pla barceloní,posat en marxa el setembre del 2015 per l'Ajuntament de Barcelona i que pretén crear un model integral d'acollida.

El cicle es clourà el 29 de novembre amb la conferència Terrorisme global al segle XXI, a càrrec de Rafael Grasa, professor de Relacions Internacionals de la UAB. Grasa parlarà sobre les metamorfosis del terrorisme i la diferència entre el terrorisme del segle XX i el del XXI.

En definitiva, doncs, un cicle pensat per adquirir una visió global de la situació actual de Pròxim Orient i per aproximar-se a les notícies amb més coneixement de causa. 

Activitats relacionades