52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Centres Cívics

Centre Cívic El Coll - La Bruguera

Sostenibilitat i fantasia conviuen en aquest centre cívic, una de les antigues seus de l’editorial Bruguera

A tocar del Parc de la Creueta del Coll, aquest centre cívic compta amb diversos projectes de llarga durada: el cicle de fantasia Coll Fantasy, el projecte de sostenibilitat Primavera Verda i el Projecte Bruguera, que recupera la memòria de l’antiga editorial Bruguera. 

  • Contacte i horari
  • Activitats
  • Història
Contacte
Carrer Aldea, 15
08023 Barcelona Barcelona
Espanya
,
Horaris

De dilluns a divendres: de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 22.00 h

Dissabtes i diumenges: de 17 a 21.00 h

24 i 31 de desembre: de 10 a 14.00 h

Agost: tancat

La llista inclou totes les activitats que consten a la base de dades de l’Ajuntament, puntualment pot ser que alguna activitat no hi aparegui. Pots consultar directament la web del centre:
92127125234

La casa de Mortadelo y Filemón
El Centre Cívic El Coll – La Bruguera ocupa l’espai on hi havia una de les editorials més populars dels anys seixanta i setanta: l’Editorial Bruguera. L’empresa va ser importantíssima en la vida del barri, però també en l’imaginari de tota una generació de nens i nenes. D’aquí sortien les aventures d’herois del còmic com Zipi y Zape o Mortadelo y Filemón, entre molts altres personatges de gran èxit. El Centre Cívic manté viva, avui, la memòria d’una editorial i d’uns professionals que van il·luminar la infantesa de tota una generació.
 
Neix El Gato Negro
El 1910, Joan Bruguera i Teixidor va fundar al barri del Coll una editorial que es va especialitzar en novel·les per entregues, llibres d’acudits i biografies populars. Era El Gato Negro, amb seu al carrer Móra d’Ebre i antecedent directe de l’Editorial Bruguera.
Pulgarcito, una revista on molts nens i nenes seguien les aventures d’El repórter Tribulete, Carpanta o Zipi y Zape, va ser una de les primeres publicacions de l’editorial i una de les més conegudes.
Quan va morir Joan Bruguera, el 1933, els seus fills Pantaleón i Francesc van agafar el relleu del negoci, que fins als anys quaranta no va adoptar el nom d’Editorial Bruguera.
 
Els anys d’or d’una multinacional de l’edició
Aquella petita editorial va expandir-se per Amèrica del Sud i es va convertir en una multinacional de l’edició. Entre altres edificis del barri, al número 15 del carrer de l’Aldea hi havia la seu de les rotatives.
Bruguera va ser una empresa importantíssima per al barri del Coll, d’on procedien molts dels seus treballadors.
Ibáñez, Escobar, Cifré, Peñarroya i molts altres noms fonamentals en la història del còmic al nostre país van treballar per a l’Editorial Bruguera, creant personatges com el Capitán Trueno, Doña Urraca, las Hermanas Gilda, Carioco o els imprescindibles Mortadelo y Filemón.
 
La crisi del petroli i la fi d’un somni
L’any 1974 l’empresa va traslladar les rotatives a un polígon a Parets del Vallès. Les noves instal·lacions comptaven amb modernes màquines d’impressió i enquadernació. Però els elevats costos de la inversió realitzada van coincidir amb un moment delicat per a la indústria: la crisi del petroli i l’inici de la recessió en el mercat de les revistes.
Començava un període difícil per a la Bruguera, que va acabar el 1982 quan va fer suspensió de pagaments i va acordar l’acomiadament incentivat de 600 treballadors.
Tancades, protestes, mobilitzacions laborals... Després d’uns anys de forta inestabilitat, finalment el 1986 el Grupo Z comprava l’editorial i la convertia en Ediciones B.
 
Recuperant la memòria
En un dels immobles que va ocupar l’Editorial Bruguera al barri del Coll, on hi havia hagut una de les rotatives més modernes de tot Espanya i el centre de càlcul i facturació de l’empresa, va néixer, el setembre del 1992, el Centre Cívic El Coll – La Bruguera.
Veïns, antics treballadors i familiars dels propietaris col·laboren avui amb el Centre Cívic en el Projecte Bruguera, dedicat a recuperar la memòria històrica de l’editorial, que inclou, entre altres activitats, exposicions, cicles de cinema, xerrades i taules rodones.
Paral·lelament, el centre organitza i ofereix tota mena de propostes i serveis per a públics de totes les edats: des de tallers, actuacions musicals, exposicions i actes festius i populars a un casal infantil, un casal de joves, un espai multimèdia i un espai per a la gent gran.