52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Centres Cívics

Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts

Les arts escèniques, especialment el circ, són el fil conductor d’aquest espai de les Corts

Residències de dansa, el festival de dansa urbana HOP, circ, tallers d’acrobàcies, espectacles infantils, teatre per a adults: sens dubte, les arts escèniques són el fil conductor d’aquest centre, que també potencia l’oferta d’activitats i projeccions de cinema per a la gent gran. 

  • Contacte i horari
  • Activitats
  • Història
Contacte
Telèfon: 932 916 462
c/ Dolors Masferrer i Bosch, 33-35
08028 Barcelona Barcelona
Espanya
,
Horaris

De dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.
Agost: tancat.

La llista inclou totes les activitats que consten a la base de dades de l’Ajuntament, puntualment pot ser que alguna activitat no hi aparegui. Pots consultar directament la web del centre:
99026095631

De la masia a l’escenari
Explotació agrària, indústria automobilística, espai escènic... Ras i curt, aquesta ha estat la trajectòria dels terrenys que avui ocupa el Centre Cívic Tomasa Cuevas – Les Corts. L’edifici que als anys cinquanta van aixecar els arquitectes Josep Antoni Coderch i Manuel Valls és l’hereu d’una de les antigues masies del nucli antic de les Corts i l’antecedent d’un equipament amb un auditori que ha determinat la seva dedicació especial a les arts escèniques.
 
Notícies del segle xv
Can Calona, Can Duran (o Feló)... Potser no us sonen aquests noms (o potser sí), però fan referència a masies desaparegudes del nucli primitiu de les Corts. L’àrea on eren avui està ocupada per edificis d’oficines o per grans magatzems comercials.
Cal Coix, un renom que devia fer referència a la discapacitat d’un dels propietaris que havia tingut la finca, era una d’aquestes masies. Hi ha documents que parlen d’aquest mas ja el 1477, i també l’any 1600, quan s’hi va afegir un porxo a la façana occidental.
L’edifici, tal com el recorden els veïns que ja eren al barri a mitjan anys cinquanta i com mostren les fotografies que se’n conserven, tenia planta, un pis i unes golfes amb onze arquets.
 
Negoci automobilístic
Els últims propietaris de la masia la van vendre el 1955 a la Sociedad Anónima Financiera y de Edificaciones, que va llogar el terreny a Fiat Hispania per tal que hi pogués instal·lar els tallers de reparació, manteniment i muntatge dels vehicles de la marca.
La masia va ser desmuntada peça a peça i, tot i que s’havia parlat de reconstruir-la en un nou emplaçament, el projecte no es va fer mai realitat.
Els arquitectes Josep Antoni Coderch i Manuel Valls, que deu anys més tard també construirien a la zona els edificis Trade, van dissenyar el 1956 la nova fàbrica de Fiat Hispania, empresa que finalment va adquirir el sòl l’any 1976.
 
Una remodelació de premi
Tres anys mes tard, la companyia va cedir part dels terrenys que ocupava, uns 6.000 m2, a l’Ajuntament i la resta, amb façana a l’avinguda de Carles III, va ser venuda per construir-hi habitatges.
Un equip d’arquitectes format per Pere Aixàs, Joan Ardèvol, Sergi Godia, Xavier Comà, Juli Laviña, Josep Urgell i Maria Pilar de la Villa va rebre l’encàrrec de remodelar els tallers de la Fiat per tal d’instal·lar-hi serveis i equipaments municipals. El 1981 van guanyar el premi FAD de restauració per aquest projecte.
 
Un rocòdrom a la terrassa
Avui, l’edifici no només allotja el Centre Cívic Tomasa Cuevas – Les Corts i un auditori, sinó també el centre d’educació infantil i primària Les Corts, una aula de formació d’adults, un Punt d’Informació Juvenil i el Casal de Joves de les Corts, que té fins i tot un rocòdrom a la terrassa.
El Centre Cívic també acull l’Agrupament Escolta el Pi de les Corts, nascut el 1994, a més d’entitats com el Grup Mou-te Les Corts, l’Aula d’Extensió Universitària per a la gent gran de les Corts-Est i tres entitats musicals: l’Orfeó de les Corts, la Banda Simfònica Les Corts i el Cor de Cambra Tempus Musici (ICC).
L’especialitat del centre, però, són les arts escèniques. És per això que l’Auditori té com a residents cinc companyies de teatre no professionals (ICC Teatre Obert, Lapsus Teatre, L’Esfera, Rialles de les Corts i Grup de Teatre Les Corts) agrupades en l’Associació de Companyies de Teatre de l’Auditori de les Corts (ACTAC).
Fins ara i durant 17 anys l’Auditori s’ha especialitzat en la dansa i s’ha convertit en un referent de ciutat, amb una programació estable i amb un projecte educatiu a les escoles de Barcelona.
L’any 2015 el Centre Cívic va rebre el nom de Tomasa Cuevas Les Corts en honor d’aquesta gran defensora de les llibertats que va ser reclosa a la presó de dones de les Corts, situada just a l’altra banda del carrer Dolors Masferrer i Bosch.