DIALOGAR

La literatura, com a art del llenguatge, dialoga amb moltes altres disciplines i així s’enriqueix: el cinema, la música o la gastronomia en són algunes.

Des del 1981, la Filmoteca de Catalunya es dedica a la conservació, recuperació i difusió d’obres audiovisuals i documentals orientats a l’estudi del cinema. Hi ha nombroses entitats de diferents àmbits professionals que hi col·laboren. Una d’aquestes col·laboracions és la que mantenen Biblioteques de Barcelona i la Filmoteca per als casos en què un autor o conferenciant manté un vincle especial amb el cinema. A la Filmoteca també s’hi programen cicles de literatura i cinema.

D’altra banda, la Biblioteca Xavier Benguerel, especialitzada en cinema, organitza anualment el cicle “Literatura i pantalla”, en què un director convidat exposa la seva relació amb la literatura.

Barcelona i Catalunya tenen un paper molt destacat en el món de la gastronomia. L’experiència gastronòmica, a més, es pot compartir amb el plaer literari i, a Barcelona, literatura i gastronomia molt sovint han estat en contacte.

Manuel Vázquez Montalbán, a partir dels relats del cèlebre detectiu i gastrònom Pepe Carvalho, va dotar el gènere negre d’un alt component gastronòmic, descrivint i compartint gustos i receptes a les seves novel·les, que es van recollir en un llibre: Las recetas de Carvalho.  També pots jugar amb l'aplicació de mòbil Literapolisbcn a la novel·la "Tatuaje" i demostrar que en saps (quasi) tant como ell, de llibres i de menjar bé.

El restaurant Semproniana ofereix sopars literaris: un cicle de Lectures comestibles a càrrec d'Ada Parellada i Ada Castells, i un altre de Cartilla de raciocini, a càrrec de Josep Pedrals, Eduard Escoffet, Martí Sales i Gerard Altaió.

La llibreria Casa Usher ofereix tallers de tast de vins relacionats amb llibres.

Casa Usher

El festival Primera Persona posa cara a cara la literatura, la música i les arts escèniques i visuals. Creat el 2011 i dirigit per Kiko Amat i Miqui Otero, el festival dona veu als autors que parteixen de la seva experiència personal per desenvolupar les seves creacions artístiques. Fins ara hi han passat autors com James Rhodes, Irvine Welsh, Stephen Merritt, Juan Marsé, Carlos Zanón, Jaume Sisa, Pau Riba, Junot Díaz o Manolo García.

Primera Persona - © CCCB_ Miquel Taverna_ 2017