PUBLICAR

Per a que els llibres arribin als lectors en les millors condicions possibles, han de passar per una cadena amb molts elements: correctors, maquetadors, dissenyadors, il·lustradors, traductors, agents literaris, scouts, editors, impressors, distribuïdors i llibreters.

Barcelona és la capital mundial de l’edició en llengua catalana i un dels principals nuclis de l’edició en castellà per a Espanya i Llatinoamèrica, cosa que converteix la ciutat en un clúster editorial imprescindible.

A Barcelona tenen la seu tres grans grups editorials amb un un pes cabdal en la indústria del llibre de la ciutat: Grupo Planeta, Penguin Random House Grupo Editorial i RBA. Des de la seva fundació, l’any 1949, Planeta ha tingut vocació de primer grup editorial i de comunicació d'Espanya. Penguin Random House Grupo Editorial és capdavanter en l’edició i distribució en llengua espanyola. El Grup RBA és, des del 1991, capdavanter pel que fa a la publicació de revistes i col·leccionables.

El sector editorial de Barcelona també està vertebrat a partir de les anomenades editorials independents, petites i mitjanes, que configuren un mapa molt ampli i divers en català i en castellà. Algones d'elles són SalamandraClub EditorMinúsculaLibros del AsteroideLa Campana, Edicions de 1984Alpha DecayL’Altra EditorialRaig VerdPeriscopiL’Avenç o Anagrama.

Més informació:Llegir en CatalàAssociació d'Editors en Llengua CatalanaGremi d'Editors de Catalunya

O al nostre Directori d'editorials.

ES

Fruit de la necessitat de defensar els drets laborals dels escriptors, als anys seixanta del segle XX van néixer les primeres agències literàries de Barcelona. L’Agència Literària Carmen Balcells va ser la pionera. La seva fundadora, Carmen Balcells (1930 – 2015) va sacsejar el sector editorial i va contribuir de manera decisiva en la promoció de l’anomenat “boom llatinoamericà”, format per autors tan destacats com els premis Nobel Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa. Seguint la seva estela, avui n’hi ha moltes més a la ciutat.

Asociación de Agencias Literarias

Agències literàries - @Josep M. Palau

El paper dels traductors és fonamental per tenir accés a la literatura universal. A Barcelona es realitza una àmplia activitat de traducció literària, que permet fer arribar al català i al castellà obres d’arreu del món. La Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universidad Ramon Llull i la Universitat Oberta de Catalunya tenen facultats de Traducció i Interpretació.

El PEN Català publica una revista mensual, VISAT, al voltant de la traducció literària.

Consulta l'Associació de Traductors Catalans APTIC o espanyols, ACETT, per a més informació.

 

La il·lustració té molts camps d’aplicació, que abracen des del llibre infantil i juvenil o les cobertes dels llibres de ficció, de divulgació o de ciència, fins al còmic, l’animació o la premsa. Els il·lustradors tenen una tradició històrica local important i un paper important en el sector editorial de Barcelona. Des del 1981, l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya, amb més de 500 associats, en defensa els drets professionals.

Una fita recent de la il·lustració catalana ha estat la participació de Catalunya como a país convidat a l'Edició de 2017 de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya

 

L’ofici d’impressor a Barcelona es remunta al segle xv i s’ha mantingut viu fins als nostres dies. Aquesta gran tradició es reflecteix en el considerable volum de la indústria impressora que hi ha a la ciutat. El sector gràfic, que s’encarrega del procés de preimpressió, impressió, postimpressió i manipulació, està representat pel Gremi de la Indústria i Comunicació Gràfica de Catalunya, associació que aglutina els industrials gràfics i de manipulats del paper i cartró i que vetlla pels interessos dels agremiats.

Des de l’any 1987, l’Escola Antoni Algueró s’encarrega de la formació de professionals en el camp de les Indústries Gràfiques i de la preparació dels alumnes per a la seva inserció en el mercat laboral. Els més de dos-cents cursos que s’imparteixen cada any engloben totes les branques de les Arts Gràfiques i les Arts Plàstiques i Disseny. 

El Gremi de Distribuidors de Publicacions de Catalunya agrupa uns vint distribuïdors del sector del llbre a Catalunya. A més a més, els grans grups editorials tenen els seus propis sistemes de distribució.

És una de les parts de la cadena de valor en el procés de comercialització dels llibres més afectada pels canvis constants en les estructures logístiques i per l'impacte de les tecnologies digitals.