Festivals

L’Institut de Cultura de Barcelona, en el marc del programa de Ciutat de la Literatura, organitza els festivals literaris que segueixen. Per a l’elaboració de la programació es compta amb l’assessorament de persones expertes en la matèria. La proposta de programació respon a criteris literaris i pren en consideració les commemoracions literàries de l’any en curs, la diversitat de públics a què es vol arribar, el fil conductor del festival, l’equilibri entre la novetat i els clàssics, la diversitat de gèneres i de formats de cada presentació, la paritat de gènere dels autors i autores programats, l’equilibri entre la creació local nacional i internacional, la diversitat de tipologia editorial representada, entre altres.

Per a qualsevol consulta us podeu adreçar a ciutatliteratura@bcn.cat

Des del 2006, durant una setmana de febrer, Barcelona es torna més negra i criminal que mai. BCNegra És un punt de trobada feliç entre autors i lectors de novel·la negra durant el qual s’atorga, a més, el Premi Pepe Carvalho a autors locals i internacionals de trajectòria reconeguda. (Podeu veure la llista de premiats aquí).

Des de 2002, Món Llibre és la festa per als més petits que omple de parades de llibres i tallers el triangle del barri del Raval que uneix el MACBA, el CCCB i la plaça de Joan Coromines, un espai ideal per gaudir la literatura en família dels llibres i del teatre. 

Barcelona Poesia és el festival de poesia més antic de la ciutat: se celebra des del 1985. S’hi reuneix tot el cabal creatiu d’un gènere que cada dia batega amb força a Barcelona. A diferents espais de la ciutat s’hi poden descobrir noves veus poètiques o bé gaudir de les novetats dels poetes ja consolidats, i ja són clàssics els vespres en racons diversos de Barcelona amb bones posades en escena amb els millors poetes.

La tecnologia, el canvi climàtic, la pandèmia. Les transformacions socials, les revolucions afectives, les crisis econòmiques. Els somnis i els malsons, els monstres més amagats, la màgia de les bones històries ben explicades.

El poder immens de la imaginació. 

El segle XXI no té una realitat. En té moltes. I calen nous instruments per explicar-les. Pots consultar les novetats del festival aquí.

 

El Festival Barcelona Novel·la Històrica va celebrar-se les tardors del 2013 al 2020, amb un total de vuit edicions que van convidar a mirar el passat per intentar explicar el present. Cada novembre es programaven conferències, activitats i presentacions de llibres al voltant de la literatura i la història.

El novembre de 2021 el cicle Converses de novel·la històrica a El Born CCM va prendre el relleu al festival com un focus de reflexió al voltant de l’ensenyament. A través de la novel·la històrica es va parlar del passat, present i futur dels mètodes pedagògics. Cada conversa tenia com a punt de partida una novel·la històrica sobre educació i reunia en una mateixa taula l’autor/a de l’obra amb un expert/a en la matèria.  

Visita aquí les diferents edicions del festival, recuperant els programes i material gràfic (vídeos i imatges), així com la relació de tots els guanyadors/es del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino atorgat a un autor/a pel conjunt de la seva obra. 

Un 23 d’abril de l’any 303 dC va morir un cavaller decapitat perquè s’havia negat a perseguir cristians sota el règim romà. Es deia Jordi. Amb la seva mort va començar el mite i la llegenda fantàstica que es va estendre per molts països, entre els quals Catalunya, on el 1456 va ser proclamat patró. La llegenda explica que el cavaller Jordi va lluitar contra un drac que havia segrestat una princesa i que, en clavar-li la llança, el drac va començar a sagnar; dels tolls en va néixer una rosa, i per això des d’aleshores els cavallers regalen una rosa a les seves estimades. A partir del 1926, s’hi va afegir la tradició que elles regalessin un llibre als homes.

El 23 d’abril, a més, té connotacions literàries: és la data de la mort de Miguel de Cervantes (1616), que situa part de la seva obra mestra Don Quijote de la Mancha a Barcelona per dedicar-li els elogis més encesos, i la del dramaturg anglès William Shakespeare, també el 1616. 

L’any 1995, la UNESCO va declarar el 23 d’abril el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor

Des de 2018, per reforçar el paper de Barcelona Ciutat de la Literatura com a agent dinamitzador del sector literari de la ciutat, s'ofereix un esmorzar de Sant Jordi al pati del Palau de la Virreina per a tots els escriptors que aquell dia signen llibres, així com per als seus acompanyants del dia, editors i agents. 

23 abril - ©Pep Herrero
23 abril - ©Pep Herrero

Els diàlegs de Sant Jordi, nascuts el 2017 com una col·laboració entre Biblioteques de Barcelona i Barcelona Ciutat de la Literatura, tenen una filosofia i un objectiu molt clar: acostar escriptors i lectors per escoltar amb calma alguns dels escriptors que són a la ciutat amb motiu del Dia del Llibre.

 

Diàlegs St Jordi - ©Pep Herrero

[Ja no se celebra]

 

La vigília de Sant Jordi, el 22 d’abril, l’Ajuntament de Barcelona commemora i recorda escriptors lligats a la ciutat que aquell any compleixen efemèride amb un gran acte ciutadà de poesia, música i teatre.

Programa de la Nit del Drac 2017

Programa de la Nit del Drac 2018

 

Nit del drac - ©Pep Herrero
Nit del drac- Pep Herrero