Sant Jordi

  


Descarregueu-vos el dossier de premsa dels actes de Sant Jordi 2018 i els programes de:

Món Llibre

Diàlegs de Sant Jordi

Nit del drac

Web de Sant Jordi de l'Ajuntament amb informació sobre el Dia del Llibre a tota la ciutat.

 

 

St Jordis a BCN. Saló de Cent - ©Jordi Oliver

Els diàlegs de Sant Jordi, nascuts el 2017 com una col·laboració entre Biblioteques de Barcelona i Barcelona Ciutat de la Literatura, tenen una filosofia i un objectiu molt clar: acostar escriptors i lectors per escoltar amb calma alguns dels escriptors que són a la ciutat amb motiu del Dia del Llibre.

Els escriptors convidats als Diàlegs de Sant Jordi 2017 van ser Yasmina Reza, Teju Cole, Enrique Vila-Matas, Petros Màrkaris, Francesc Serés, Lionel Shriver, Empar Moliner, Siri Hustvedt, Gabriela Wiener, Sara Mesa i Max Besora.

Programa complet dels Diàlegs 2017

Diàlegs St Jordi - ©Pep Herrero

La vigília de Sant Jordi, el 22 d’abril, l’Ajuntament de Barcelona commemora i recorda escriptors lligats a la ciutat que aquell any compleixen efemèride amb un gran acte ciutadà de poesia, música i teatre.

Els escriptors recordats en la primera edició de la Nit del Drac, el 22 d'abril de 2017, van ser: Aurora i Prudenci Bertrana, J. V. Foix, Joan Fuster, Josep Palau i Fabre, Carles Soldevila i Màrius Torres.

Programa complet de la Nit del Drac 2017

Nit del drac - ©Pep Herrero
Nit del drac- Pep Herrero

Un 23 d’abril de l’any 303 dC va morir un cavaller decapitat perquè s’havia negat a perseguir cristians sota el règim romà. Es deia Jordi. Amb la seva mort va començar el mite i la llegenda fantàstica que es va estendre per molts països, entre els quals Catalunya, on el 1456 va ser proclamat patró. La llegenda explica que el cavaller Jordi va lluitar contra un drac que havia segrestat una princesa i que, en clavar-li la llança, el drac va començar a sagnar; dels tolls en va néixer una rosa, i per això des d’aleshores els cavallers regalen una rosa a les seves estimades. A partir del 1926, s’hi va afegir la tradició que elles regalessin un llibre als homes.

El 23 d’abril, a més, té connotacions literàries: és la data de la mort de Miguel de Cervantes (1616), que situa part de la seva obra mestra Don Quijote de la Mancha a Barcelona per dedicar-li els elogis més encesos, i la del dramaturg anglès William Shakespeare, també el 1616. 

L’any 1995, la UNESCO va declarar el 23 d’abril el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor

23 abril - ©Pep Herrero
23 abril - ©Pep Herrero

Barcelona és plena d’escultures, pintures i gravats que representen el cavaller Sant Jordi.
Aquí n’hem fotografiat algunes. En coneixes més?

 

Ajuda’ns a trobar-les! Fés-ne una foto i puja-la a Instagram
amb l’etiqueta #EsculturesSantJordiBCN

St jordis a BCN. Capella del Bon Consell - ©Jordi Oliver
St Jordis a BCN. Diputació de BCN - ©Jordi Oliver
St Jordis a BCN. Escala d'Honor - ©Jordi Oliver
St Jordis a BCN. Generalitat - ©Jordi Oliver
St Jordis a BCN. Parc de Montjuic - ©Jordi Oliver
St Jordis a BCN. Sala del plenari - ©Jordi Oliver
St Jordis a BCN. Saló de Cent - ©Jordi Oliver

Des de 2015, la Generalitat de Catalunya potencia l’expansió del model de Sant Jordi a través de la campanya #BooksAndRoses, que ja ha donat fruits, com el “Book and Rose Malopolska Day” que s’organitza a Cracòvia, Ciutat de la Literatura UNESCO, o el “Dragons&Books&Roses” de Nova York, en què participen escriptors i traductors catalans i nord-americans.