Esteu aquí

Nou espai públic al carrer del Sotstinent Navarro

dl., 24/04/2017 - 11:20

Ciutat Vella guanyarà un nou espai públic l’abril del 2018 amb la urbanització d’un solar al carrer del Sotstinent Navarro, que també servirà com a pati de l’escola Baixeras.

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el projecte de remodelació del carrer del Sotstinent Navarro, a l’entorn de la muralla romana, al districte de Ciutat Vella. Aquesta actuació permetrà, d’una banda, guanyar un nou espai públic al districte i es recupera un tros de muralla romana. De l’altra, l’escola Àngel Baixeras guanyarà un pati per al gaudi del seu alumnat i es dona resposta a una antiga demanda de la comunitat educativa de fer ús del solar per posar fi a la situació del pati actual, ubicat al terrat de l’edifici.

Aquest nou espai públic està limitat per la pròpia muralla, pels carrers Sots-tinent Navarro, Baixada del Caçador i per la paret mitgera de l’edifici, 18-20, del carrer Sots-tinent Navarro. El projecte està dotat amb 1.175.700 euros amb la previsió que les obres comencin a finals de juliol i finalitzin a mitjans d’abril de l’any 2018.

Aquest espai compta amb una superfície de 909 metres quadrats, dels quals 664’47 estaran pavimentats. A més també hi haurà 91 metres quadrats de sauló i 140 metres quadrats de zones verdes trepitjables i no trepitjables. Finalment, hi haurà una zona tancada per fer de magatzem i lavabo d’ús escolar amb una superfície de 23’38 metres quadrats. L’espai comptarà amb 5 exemplars arboris.

Serà una segona actuació del projecte del passeig de la Muralla romana, per la qual cosa es busca que la nova urbanització mantingui els mateixos acabats i materials que s’han emprat a la recentment urbanitzada plaça de Ramon Berenguer.

Aquest nou espai públic del districte també s’utilitzarà en determinades franges horàries com a pati de l’escola Àngel Baixeras, el que suposa que l’espai ha de poder estar tancat en els moments en els que tingui aquest ús escolar. Per aconseguir-ho, la proposta inclou un desnivell respecte al carrer Sotstinent Navarro, que limiti l’accés directe tan sols a dos punts i una barana de barrots verticals, d’1 metre d’alçada, que és abatible en els punts d’accés mencionats.

A més, la urbanització tindrà en compte el desnivell d’entre 2,5 i 3 metres que hi ha entre el carrer de Sotstinent Navarro i el pany de muralla romana.

El tractament de la paret mitgera que limita amb el sud de l’espai públic, sobre el que ja s’havia arribat a uns acords entre les parts per introduir d’alguna manera vegetació per reduir la duresa de la seva presència, serà fruit d’un projecte posterior.

Una proposta treballada amb la comunitat escolar

La urbanització d’aquest espai de la ciutat i la necessitat d’integrar l’ús del solar amb el de pati de l’escola Àngel Baixeras és una demanda que la comunitat educativa venia reclamant des de fa anys. És per això que el Govern municipal va engegar un procés participatiu durant les tasques de redacció del projecte de remodelació, per tal de permetre que tant els veïns com a la comunitat educativa –inclòs l’alumnat- incidir en la definició de la urbanització de l’espai.

En total, es van dur a terme tres tallers i una sessió de retorn en les que van participar una mitjana de 50 persones entre adults i infants de 6 a 12 anys. D’aquest procés participatiu van sortir algunes propostes que l’arquitecte Josep Llinàs ha inclòs en el projecte. Per tant, el disseny del projecte ha estat col•laborat per la comunitat educativa, veïnats i els nens i nenes del Baixeras.

Cal tenir en compte que en aquest entorn s’han estat fent excavacions arqueològiques, dins del Pla Bàrcino, durant 4 anys per tal de posar en valor la muralla romana en aquest entorn. Per aquest motiu, el projecte també ha tingut en compte el tractament del patrimoni arqueològic.