Esteu aquí

El Raval, bressol de la rumba catalana

divendres, 10 novembre, 2017 - 18:13

El barri del Raval va veure néixer la rumba catalana als anys cinquanta. Gairebé setanta anys més tard, dues mitgeres del carrer de la Cera lluiran escultures en homenatge a aquest gènere musical, gràcies a un procés participatiu realitzat amb la comunitat gitana del barri.

El carrer de la Cera està considerat l’indret on va néixer la rumba catalana. La proposta artística i estètica que s’hi planteja, que decorarà les parets mitgeres dels números 6 i 57, il·lustrarà i recrearà la memòria d’aquest emplaçament. La regidora del Districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha explicat que, inicialment, es va portar a terme un procés participatiu amb els veïns i les veïnes del carrer per canviar-hi uns contenidors situats en una cantonada petita, i a partir d’aquí “van ser els mateixos veïns els qui van reclamar poder fer un treball entorn a la memòria històrica del carrer”.

L’inici d’un treball comunitari

Amb el disseny i la instal·lació de les mitgeres es posa en marxa també un treball comunitari amb diferents entitats del barri que, impulsat pel programa Cultura Viva de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i conduït per la cooperativa LaFundició, proposa al veïnat del barri la recuperació de la rumba catalana a la vida quotidiana del Raval.

La rumba, un fenomen ascendent

L’encarregat de recollir la demanda de la comunitat originària del barri i plasmar-la en una escultura que reflecteixi l’esperit de la història de la rumba catalana, ha estat l’artista Luís Zafrilla. L’obra consisteix en un discurs narratiu ascendent, dividida en dues parts, una per a cada mitgera, que formen una unitat única.

La primera, situada al número 57 del carrer de la Cera, se centra en l’època en què aquest gènere va néixer i mostra les imatges de personatges mítics com l’Orelles, el Chacho, Ramonet o Peret, així com fragments de cançons, guitarristes, ballarines i palmeros que s’encreuen per donar sentit a la història de la rumba.

Al número 6 del mateix carrer hi ha la gran empremta i el llegat que la rumba catalana ha deixat en el panorama musical, des dels vuitanta fins als nostres dies, que ha impulsat la creació de nous ritmes gràcies al mestissatge i la barreja d’estils.

Més aïllament

Amb la finalització de l’obra, que està prevista per al gener del 2018, es milloraran també les condicions d’ambdós edificis i s’hi instal·larà aïllament tèrmic. Es destinaran 105.000 euros per al desenvolupament del projecte.