Esteu aquí

Una economia més diversa, viva i social a Ciutat Vella

dilluns, 25 juliol, 2016 - 18:01

Ciutat Vella és el primer districte que presenta un pla global per al desenvolupament econòmic. El document —que inclou 57 mesures i una dotació d’1,25 milions d’euros per als propers cinc anys— vol canviar dinàmiques com el pes excessiu del turisme, la restauració i l’oci nocturn, la pèrdua de població, l’alta taxa d’atur i el creixement de les desigualtats. Per fer-ho possible, s’aposta pel comerç de proximitat, l’economia solidària, els projectes culturals, el coneixement i la innovació. Tot el disseny del pla s’ha fet amb les entitats veïnals, socials i comercials.

El Pla de desenvolupament econòmic de Ciutat Vella 2016-2021 “és una eina de transformació que té per objectiu canviar el model econòmic del districte per fer-lo més plural”, ha assenyalat el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, que també ha posat en relleu que després del de Ciutat Vella s’elaboraran els plans de districte de Nou Barris, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Sant Andreu. “Es tracta de les zones amb economies més vulnerables de la ciutat, però que alhora tenen grans potencialitats”, ha destacat Pisarello.

Consolidar el comerç de proximitat i potenciar-ne de nou, garantir la sostenibilitat del turisme, promoure l’economia solidària i afavorir l’ocupació i el treball digne són algunes de les línies estratègiques.

“Apostem per un model socioeconòmic molt més robust a Ciutat Vella, que respongui a les necessitats dels veïns”, ha subratllat la regidora del Districte, Gala Pin, que ha explicat les mesures previstes. Per exemple, contractar veïns per mitjà de plans d’ocupació, assessorar en matèria laboral, promoure la compra de béns i serveis a les empreses de la zona, crear un segell de turisme sostenible, impulsar l’economia cooperativa, social i solidària, entre altres. També es vol formar persones aturades perquè es facin càrrec d’una vuitantena de comerços singulars que no tenen garantit el relleu generacional.

Impulsem, com a exemple

Un exemple d’empresa d’economia social arrelada a Ciutat Vella i, en concret, al Raval és la cooperativa Impulsem. Compromesa amb la integració social i laboral dels col·lectius més vulnerables, funciona com a viver d’empreses en què es forma, s’assessora i se cedeix l’espai perquè les entitats del barri hi puguin fer activitats d’emprenedoria. És una de les entitats que ha participat en el disseny del Pla de desenvolupament econòmic de Ciutat Vella.