Nou servei d’atenció socioeconòmica a la comunitat pakistanesa i bengalí

dilluns, 2 octubre, 2017 - 14:00

Un nou servei d’atenció socioeconòmica a la comunitat pakistanesa i bengali impulsat per l’Ajuntament de Barcelona treballa per fomentar l’ocupació, l’emprenedoria i la dinamització econòmica en general.

L’Ajuntament apropa a la comunitat pakistanesa de Raval Sud i Gòtic Sud recursos municipals d’assessorament a l’empresa i l’emprenedoria, foment de l’ocupació i dinamització econòmica en general. Ho fa amb la figura d’una dinamitzadora econòmica en llengües diverses i un estudi previ sobre emprenedoria i comunitat pakistanesa. Aquesta és una iniciativa impulsada pel Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella i el Pla de Barris de Raval Sud i Gòtic Sud.

Per conèixer amb més detall com emprèn la comunitat pakistanesa de Ciutat Vella, Barcelona Activa ha encarregat un estudi, “Diagnosi del comerç pakistanès al barri del Raval”, que s’ha elaborat a partir d’entrevistes amb comerciants d’aquest origen que regenten negocis d’alimentació i tecnologia al Raval Sud, així com altres agents implicats en la dinamització econòmica del territori, com les pròpies associacions de comerciants del barri. L’estudi també ofereix recomanacions per atendre i implicar aquesta comunitat al Districte.

Tal i com s’ha observat a l’estudi, un dels elements que distingeix els comerciants pakistanesos en relació amb la resta de comerciants del barri és que utilitzen molt els recursos propis de la comunitat, fruit de la tradició d’ajuda mútua. És així en termes de finançament, d’informació i de contractació de personal, com explica la Berta Güell, coordinadora de l’estudi.

Aquesta característica, sumada a les dificultats amb la llengua, fa que moltes vegades els comerciants d’origen pakistanès o bengalí no coneguin els serveis d’ajut a l’emprenedoria de Barcelona Activa i no accedeixin als recursos que els brinda l’administració.

Per canviar aquesta tendència, Barcelona Activa ha posat en marxa un servei de dinamització econòmica en llengües diverses. Aquest servei contactarà amb les comunitats pakistanesa i bengalí, entre d’altres, en visitarà els establiments i els llocs de trobada amb l’objectiu d’assessorar-los en matèria d’emprenedoria, empresa i ocupació.

D’aquesta manera, Barcelona Activa vol identificar les necessitats i les problemàtiques d’aquestes comunitats, molt arrelades a Ciutat Vella, i al mateix temps establir contacte amb les diferents entitats i associacions que treballen al Districte.

Aquest servei s’emmarca en les mesures 1.8 i 7.4 del nou Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella, i respon a la voluntat del govern municipal d’ampliar la mirada i d’incloure la perspectiva intercultural en les accions que duu a terme.