Barcelona fomentarà l’economia social i solidària a Collserola

El Govern municipal s’ha marcat l’impuls i foment de l’economia cooperativa, social i solidària com un dels objectius clau per contribuir a generar una economia més plural a la ciutat. L’objectiu municipal és prioritzar el suport al sector, un ampli col·lectiu que aglutina cooperatives, societats laborals, empreses d’inserció, associacions, fundacions i experiències diverses d'economia comunitària.

El Comissionat d’Economia cooperativa, social i solidària i consum planteja com un dels seus projectes emblemàtics l’eix muntanya de Collserola, on l'antic mercat de Vallvidrera també està cridat a jugar un paper referencial en aquesta aposta. Es tracta de donar suport i posar en valor experiències com la de la Masia Can Calopa de Dalt, que gestiona la cooperativa l’Olivera i que afavoreix les oportunitats d’integració social i laboral a persones amb discapacitat mitjançant el conreu de vinya i la producció de vi.

L’Associació Cultural del Mercat de Vallvidrera, que aplega una dotzena d’entitats i col·lectius i té el suport de les associacions de veïns de la zona, ha presentat  un projecte de viabilitat del mercat basat en un model de gestió cívica per garantir la implicació i el compromís de les entitats i la ciutadania, el seu empoderament amb l’objectiu que aquest espai pugui ser un nou referent al districte i al conjunt de la muntanya. Com a primer pas per fer-ho possible, el districte de Sarrià-Sant Gervasi ha encarregat un avantprojecte o estudis previs per poder engegar la reforma i donar usos a aquest espai en desús.

Prop de 5.000 empreses generen un 8% de l’ocupació a la ciutat

L’informe sobre L’Economia Social i Solidària a Barcelona, encarregat per l’Ajuntament de Barcelona, radiografia el sector de l’ESS i revela que es tracta d’un sector amb fortes potencialitats. S’estima que genera al voltant del 8% del total de l’ocupació a Barcelona i el 6% del PIB de la ciutat.

A Barcelona, existeixen gairebé 4.800 experiències d’economia cooperativa, social i solidària. Aquest sector agrupa iniciatives diverses com cooperatives en la salut o l’ensenyament, entitats de finances ètiques i bancs del temps, distribuïdores de productes ecològics i de comerç just  o horts urbans, entre moltes altres. Totes elles intenten resoldre necessitats des d’una vessant col·lectiva i transformadora.

Barcelona fomentarà l’economia social i solidària a Collserola