El programa El Comerç i les Escoles tanca la seva edició del curs 2016-17

Quan

14/06/2017

» Més de 9.500 alumnes, 99 centres educatius i 87 botigues han pres part en aquest projecte, que acosta el comerç de proximitat i emblemàtic als escolars, mostra els oficis i fomenta el consum responsable.

» Una nova activitat per descobrir els comerços emblemàtics de la ciutat,visites guiades a comerços, tallers sobre consum responsable i el Premi Punt de llibre són els recursos que utilitza l’Ajuntament de Barcelona per estrènyer els vincles entre aquests dos col·lectius.

El programa educatiu El Comerç i les Escoles, guanya cada any més seguidors. Enguany ha registrat un balanç rècord, amb un total de 9.450 alumnes, 99 centres educatius i 87 comerços participants, les xifres més altes des de la seva creació l’any 2006.

Recuperem la història de la ciutat a través dels comerços emblemàtics.

A partir del gener del 2017 el programa educatiu El comerç i les escoles, ha engegat la nova proposta educativa de Geoemblemàtics per donar a conèixer els comerços emblemàtics de la ciutat a l’alumnat.

Recuperar la història de la ciutat i transmetre-la a tota la ciutadania mitjançant un coneixement directe dels comerços emblemàtics tot aprofitant les noves tecnologies per aprendre del passat i posar en valor elements que formen part de la nostra memòria històrica han estat els objectius d’aquesta nova activitat. En format pilot, uns 200 alumnes han pogut gaudir del coneixement d’aquests comerços tant singulars.

Més de 360 visites guiades al comerç de barri

El programa El Comerç i les Escoles, impulsat per la Direcció de Comerç amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, té com a finalitat mostrar a l’alumnat l’ampli teixit comercial arrelat a la ciutat, els seus oficis, despertar futures vocacions professionals i alhora educar per un consum crític i responsable.

Un dels instruments més útils per aconseguir aquest objectiu són les visites guiades a comerços de la ciutat. Aquesta iniciativa, que creix any rere anys el nombre de comerços participants, ha permès que 7.916 alumnes de 85 centres educatius descobreixin, a través de 362 visites guiades, el dia a dia de 57 botigues innovadores i botigues tradicionals, botigues de qualitat i d’excel·lència, botigues de barri. 

Punts de llibre personalitzats

El Comerç i les Escoles també impulsa el coneixement del comerç de barri a través del Premi Punts de Llibre. Amb aquesta activitat es pretén estimular la creativitat de l’alumnat mitjançant el llenguatge plàstic i plasmar la visió que aquests escolars tenen del comerç de barri.

En l’acte de lliurament de premis que va tenir lloc l’abril passat, a la sala Teatre del CCCB,  es va donar reconeixement als  14 millors dibuixos sobre el comerç de proximitat (dos per cadascuna de les set categories corresponents a cada cicle educatiu i a educació especial.

Enguany han participat en aquest apartat del programa 56 centres educatius i 5.572 alumnes. D’aquest total, un jurat format per representants del món del comerç, l’educació, el disseny i per responsables del programa van triar els 14 millors en base a criteris com la creativitat, la tècnica plàstica emprada i l’adequació al concepte proposat: el comerç de la ciutat.

Aquests dibuixos es van convertir en 500.000 punts de llibre que es van repartir per tota la ciutat en motiu de la Diada de Sant Jordi. 

Aposta per un consum responsable

Educar en un consum crític i responsable és un altre objectiu del programa. Per això, per segon any consecutiu, s’han organitzat durant els mesos de novembre i desembre dos tallers sobre consum responsable – Viatgem amb el codi de barres i #Eco, #Green, ... Els nous trend tòpics en el comerç - on els nois i noies van aprendre a ser consumidors més responsables, actius i crítics. Aquesta iniciativa va comptar amb la participació de 37 centres educatius i quasi 1.600 alumnes.

Una exposició per tota la ciutadania

Petit comerç, grans canvis amb aquest títol, l’abril passat, a la sala Teatre del CCCB, coincidint amb l’acte de lliurament de Premis Punt de llibre 2017, es va inaugurar l’exposició anual del programa, eltema central de la qual va ser el comerç de proximitat de Barcelona. L’exposició, que té caràcter itinerant, vol remarcar els valors que aquest tipus de comerç comporta per a la ciutadania, ja que el programa “El comerç i les escoles” es defineix com un vincle de transmissió d’aquests valors.

Després de passar de diversos llocs d’itinerància de la ciutat, Petit comerç, grans canvis es pot veure, actualment,  al Centre Cívic Can Castelló fins al dia 30 de juny i del 15 al 29 de setembre estarà ubicada al Centre Cívic Casa Orlandai.

Un comerç implicat amb la societat

El programa El Comerç i les Escoles és un exemple de la voluntat social del comerç que, a través de diferents iniciatives i projectes i en estreta col·laboració amb el consistori, vol reforçar els seus vincles amb la ciutadania, especialment amb un dels col·lectius més vulnerables, com són els infants i joves. Les activitats d’El comerç i les escoles pretenen superar els centres educatius com a únics gestors de l’educació i obren els espais on els ciutadans conviuen amb activitats que enriqueixen l’aprenentatge de la vida, contribuint, d’aquesta manera, a fer de Barcelona una ciutat educadora.

L’objectiu compartit del comerç i l’administració és impulsar el model comercial de proximitat propi de Barcelona, que enriqueix l’entorn urbà, però que també fa més humana la ciutat a través de l’atenció i l’acompanyament  a les persones que la conformen. 

El programa El Comerç i les Escoles tanca la seva edició del curs 2016-17
El programa El Comerç i les Escoles tanca la seva edició del curs 2016-17
El programa El Comerç i les Escoles tanca la seva edició del curs 2016-17
El programa El Comerç i les Escoles tanca la seva edició del curs 2016-17