Fermín Villar: “hem de posar en valor tot el que ofereix la Rambla”

Quan

31/01/2018

  • L’Associació d’Amics de la Rambla i entitats i organitzacions que hi estan vinculades debaten actualment sobre el desplegament del Pla Especial d’ordenació que ha de definir els criteris de la futura reforma del passeig. Comerciants, associacions i entitats segueixen treballant també en l’homenatge que es vol fer a la Rambla en memòria de les víctimes de l’atemptat de l’agost de l’any passat.

 

A poc de complir-se sis mesos del cop que va patir la Rambla i la ciutat, Fermí Villar, president de l’Associació d’Amics de la Rambla recorda l’impacte que encara pateixen alguns treballadors, com ara, el cas d’una de les floristes que ja no va tornar a treballar a la seva parada. “Cada 17 d’agost haurem d’aturar-nos i recordar el que va passar”, diu.

L’Associació d’Amics de la Rambla, que aplega veïns, comerciants, institucions i “amics” –persones que tenen una relació afectiva amb la Rambla-, és una de les entitats que junt amb el Mercat de la Boqueria, l’Associació de Comerciants de la Plaça Reial, Fem Raval, la Federació de Comerciants del Raval –Eix Raval, Barnacentre, Pelai Centre, Plaça Universitat i Rodalies i El Corte Inglés, van ser guardonades amb un reconeixement especial del Premi Comerç Barcelona per “la seva aposta de valentia, fermesa i solidaritat mostrada arran dels atemptats del passat 17 d’agost”, segons va acordar el jurat.

“L’homenatge ha de ser en memòria dels que ja no hi són, dels que van patir i encara pateixen i en reconeixement a la resposta increïble de la ciutat, que va tornar a fer seva la Rambla”, afirma Villar, que apunta que en aquests moments l’organització de l’acte està vinculada al debat sobre el Pla Especial.

Orgull, identitat i endreçament de la Rambla

La Rambla afronta el seu futur i tothom que hi té a veure espera que els treballs que s’estan fent en el marc del Pla Especial aportin una solució per a “l’endreçament" del passeig. “Les activitats han de ser al seu lloc –diu Villar-, la gent ha de poder passejar, el vehicle ha de quedar en un segon terme, no el podem treure perquè som via d’assistència i arribada al Raval, però ha de tenir més prioritat el vianant”. Les converses que es mantenen actualment “s’estan fent amb molt bona sintonia”, destaca.

Una peculiaritat de la Rambla, segons explica, és que els vianants, siguin barcelonins o turistes, viuen més “el que passa al damunt del passeig que no dins dels edificis, dels palaus, i el que passa al damunt és molt i l’hem d’endreçar”. Preguntat si hi ha obstacles, respon: “Les inèrcies de tots els que hi treballem i hi vivim, de creure’ns que som més importants, quan la Rambla és de tots”.

Així doncs, què toca fer? “Posar en valor tot el que té la Rambla perquè el barceloní i el visitant s'ho emporti com un orgull i pugui dir: he tornat a la Rambla”, subratlla. I pel que fa al barceloní? Fermín Villar és de la convicció que també cal aplicar la mateixa recepta, tot i que en aquest cas concret cal apel·lar a “allò que el barceloní té present de la Rambla, Sant Jordi per exemple, o les victòries del Barça".

Una de les claus perquè el barceloní senti seva la Rambla, assegura Villar, cal buscar-la en la redistribució de l’oferta cultural que ofereix al voltant del passeig. Cap al Raval, cap el Gòtic. A altres llocs, també. Canalitzar les activitats. Apunta un matís: coexistència de barcelonins i de visitants “perquè el turisme urbà és una realitat que no s’aturarà” i al mateix temps treballar perquè el barceloní sigui cada cop més present per assolir-hi un equilibri.

Barcelonins, amfitrions dels visitants a la Rambla

“A la Rambla, s’hi ha de ser les 24 hores per poder-la explicar”, sosté. I si cal triar-ne un  lloc, Fermín Villar escull les “golondrines” –“tots hem ensumat el primer mar amb les golondrines”, recorda- i pujar al monument a Colom per tenir una vista espectacular del passeig. A partir d’aquí “ficar el nas allà on puguem”, als palaus, observar les façanes i les plaques que hi ha de personatges històrics... La Rambla sempre és un material inesgotable per a noves converses.