La classe de 3er es fa a la pastisseria

Quan

22/01/2018

  • Les visites guiades a comerços del programa “Comerç i Escoles” porten en aquesta ocasió a 25 nens i nenes a fer de pastissers. És una activitat perquè els més petits coneguin el comerç del seu barri. Proximitat. Pastisseria Lliso Lis. Avinguda Fabra i Puig. Nou Barris. 

 

Vint i cinc criatures fan de pastissers durant una hora i escaig. Mà sobre mà entre mànegues pastisseres amb xocolata, cabell d’àngel, crema... per farcir la pasta de full, ja preparada sobre l’obrador. Estan atents a les explicacions del mestre pastisser i segueixen de reüll les indicacions del professor, que té cura que no esvalotin la rebotiga. Aprenen a fer les conegudes canyes farcides. Hi posen el farcit, apliquen una pinzellada de rovell d’ou batut, enrotllen la pasta i afegeixen les làmines d’ametlles, uns polsims de sucre i cap al forn.

Era l’activitat més espectacular, per als seus petits protagonistes, de la visita guiada a la pastisseria Lliso Lis de l’avinguda Fabra i Puig al barri de Vilapicina (Nou Barris), prevista en el programa “El Comerç i les Escoles” que promou la Direcció de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de Tasca Projectes d’Animació Sociocultural.

Les visites guiades pretenen un contacte directe entre els comerciants i els més petits, i és una oportunitat pels nens i nenes de conèixer in situ un comerç del barri, de proximitat, i als seus professionals en el seu treball del dia a dia. Una experiència pensada per a la canalla en una edat en què mostren una gran receptivitat al que se’ls proposa. Amb aquest tipus d’accions, la idea és que aprenguin sobre el comerç del seu barri.

El programa “El Comerç i les Escoles” inclou altres activitats, com ara tallers de consum, en què es convida als noies i noies, ja més grans –sisè de primària- a reflexionar sobre el consum, a ser crítics i a aprendre formes de practicar un consum sostenible i basat en la proximitat. Un primer pas cap el que se’n diu consum responsable. Per una altra banda, amb l’ús d’eines tecnològiques com una aplicació en un dispositiu mòbil, i basat en el joc, hi ha la iniciativa “Geocatxing”: els alumnes han de descobrir una informació oculta en un lloc del seu barri o de la ciutat relacionada amb els comerços emblemàtics.

Col·laboració del comerç

La visita guiada a la pastisseria Lliso Lis de Nou Barris va ser possible també gràcies a la col·laboració de la seva propietària, l’Aurora Muñoz, una persona que si se li dóna a escollir entre els diferents llocs i barris de Barcelona on té altres pastisseries (fins a 11) no vacil·la un instant: “Nou Barris, perquè hi ha de tot i és un barri en què la gent participa en tot el que pot”. D’aquí a poc, per Carnaval, s’ha ofert per col·laborar amb la rua, i ja està pensant en com prendre part en altres activitats. Després d’obsequiar els nens i nenes per la seva feina com a aprenents de pastisser, es dirigeix a l’obrador a tastar el resultat de l’obra infantil. Acaben de sortir del forn. Cremen. Fa un posat de satisfacció. Les canyes les han fet molt bones. Estan boníssimes. D’aquí a poc veurem els vint-i-cinc escolars i la feina que van fer en un reportatge televisiu al programa Catakrac de Betevé

Els nens i nenes van aprendre a preparar unes canyes de crema, xocolata i cabell d'àngel
Primer contacte amb la cuina pastissera
Els nens i nenes van aprendre a preparar unes canyes de crema, xocolata i cabell d'àngel
Les criatures seguien les indicacions del mestre pastisser. Els veurem al programa Catakrac de betevé
Aurora Muñoz, propietària de la pastisseria Lillo Lis