‘Visites guiades’: comerciants i infants viuen l’experiència d’aprendre mútuament

Quan

13/7/2017

Durant el curs escolar que ha acabat recentment, 62 comerços barcelonins han participat en una activitat que posa en contacte joves i infants amb els comerciants: les visites guiades. És una iniciativa per ensenyar i educar als més petits sobre el valor del comerç de proximitat. A Xarcuteries Bosch, del Clot, ja són veterans en aquest programa. Hi han participat durant els últims cinc anys i per la seva botiga del carrer Mallorca hauran passat prop de 3.000 nens i nenes, de 4 a 11 anys principalment, per aprendre sobre l’ofici del comerciant i els productes que ven.

L’activitat forma part del programa “El comerç i les escoles” junt amb els tallers de consum responsable, la ruta pels comerços emblemàtics –“Geoemblemàtics”- i la realització, per part dels escolars, de punts de llibre amb l’atorgament d’un premi, la impressió i la distribució arreu de la ciutat. 

La Sílvia Domene forma part de l’equip de Xarcuteries Bosch i és la persona que atén als escolars junt amb el Jordi Bosch quan té lloc una visita. “Els nens se sorprenen que a la botiga s’atengui personalment els clients i també descobreixen tot un món quan els expliquem detalls del producte, com ara què és i què mengem d’un pollastre, per exemple!”, explica. Atendre el client personalment és una de les virtuts del petit comerç. Altres senyals d’identitat que el comerç de proximitat vol fer seves són la qualitat del producte i el coneixement que els comerciants en tenen.

Com la Xarcuteria Bosch, molts altres comerços participants reben els escolars procedents dels centres d’ensenyament més propers. Es formen grups de 25 a 30 nens i nenes i s’organitzen visites d’una durada d’una hora i mitja un dia a la setmana. Hi ha una part teòrica, relacionada amb l’activitat del comerç i amb el gremi al que pertany, i es parla dels productes que s’hi venen. La segona part consisteix en un taller pràctic en el qual les criatures es converteixen en elaboradors de producte.

“És un treball gratificant. Encara que s’ha d’organitzar bé perquè puguem gaudir tots i això implica un gran esforç”, diu la Sílvia. També hi ha moments divertits. A can Bosch van decidir parlar del pollastre en la part teòrica. Sovint, els nens escolten encuriosits les explicacions del Jordi, sobretot quan assegura que d’un pollastre només surten dues peces de pit i dues cuixes... O que els nuggets no es crien! Fora bromes, els Bosch van escollir el pollastre després de tenir en compte diversos condicionants, com ara les al·lèrgies alimentàries, procés que també van aplicar quan van apostar per la vedella –i per fer-ne hamburgueses- per a la part pràctica. Vegeu el vídeo realitzat per Betevé en què els infants de l’escola Balmanya expliquen la seva experiència amb la visita que van fer a la xarcuteria Bosch.

 Al taller pràctic, es destaca primer de tot la importància de la higiene en la preparació del menjar i superada la prova, es donen a conèixer les característiques de la carn i com es prepara la massa. En pocs instants, seran els nens i les nenes els que, seguint les instruccions del Jordi, elaboraran les seves pròpies hamburgueses i se les enduran a casa.

“És una activitat en la qual tots aprenem. Nosaltres, com a comerciants, també, perquè veiem com podem contribuir a conscienciar i educar als nens sobre el que mengem, i també ens serveix per conèixer els que seran els nous consumidors del futur”, assenyala la Sílvia.

Pel pròxim curs, més d’una dotzena d’establiments s’han sumat als que participaven aquest any en les visites guiades. Les escoles, per la seva banda, disposen fins el pròxim 16 d’octubre per fer la seva inscripció en aquesta i altres activitats.