Barcelona Cultura

Equip Discofòrum

Equip Discofòrum

20-04-2018

Discofòrum Sants

main photo

L’equip Discofòrum promou trobades en diversos barris de la ciutat, de cara a una activitat ben senzilla: trobar-se, escoltar música i comentar-la. Una mena de cites a cegues de gent que no es coneix i que comparteix sense por les seves escoltes musicals. I és que gairebé tothom en té alguna, de dèria musical i, tant com la cançó, ens interessen els vincles que la gent estableix —establim— amb la música.

Al barri de Sants ja s’ha posat en marxa un d’aquests grups. Es van trobar el 10 de març a La Lleialtat Santsenca, i sembla que ho continuaran fent a partir d’ara. Aquest és un resum per tal de mostrar com va donar de si aquella trobada.

Comença el DiscoFòrum i l’Amalia presenta Better Days, una cançó que remou la terra i que l’aixeca en els moments en què està més empouada —i ens explica que l’artista Bruce Springsteen va viure durant anys en semidepressió. Recorda un concert l’any 81 i aquella explosió d’energia. De seguida, el Josep arriba amb el California Dreamin’ i obre un canal temporal que ens retrotrau a la seva època de melenes —¡que conserva ben vives!— i que ens fa pensar que el temps tampoc és una llosa, sinó un viatge que ens conforma com a persones. Llavors els Wilco, de la mà d’en Ricard, ens aporten atemporalitat. La cançó és moderna, però continuem amb sonoritats i estats d’ànim propers als que veníem escoltant. Una versió de fa quaranta anys que reivindica velles consignes “passades de moda”.

Com un terratrèmol, la Saïda, balladora compulsiva, va shazzamejar al vol un “temasso” en unes festes de Poble Sec. I, en una tarda plujosa i encara hivernal, ens posa una cançó que fa moure les cadires que ens aguanten els culs i dona una via nova a la trobada: arribem a Llatinoamèrica. En Mathew recull el guant i construeix un pont entre el Carib i l’Àfrica. Una banda senegalesa dels 80 que versiona un clàssic de la rumba cubana amb instrumentació africana. Un diàleg decolonial, una anada i vinguda en vuit minuts sense passar pel món occidental. En Fede ho acaba de rematar i torna a Borinquen amb una cançó que es mou entre la tradició afrocaribenya i les sonoritats modernes. Conversem del que ha sonat fins ara. Així com els portoriquenys agafaven la “guagua aérea” per arribar als EEUU, la Maria Dolors ens envia de nou als carrers hostils de la ciutat de Nova York amb una preciosa cançó de Lou Reed que va descobrir no fa massa i que relata les desigualtats de la metròpoli i la selva de formigó que és la ciutat.

En David recull el guant i diu: “venim d’on venim”. I ho té claríssim. Com una premonició que no vol repetir, ens diu: “I fought the law”, i ens convida a canviar el final de la tornada per un de més victoriós. El Francesc ens fa parar l’orella de nou. Ni alegre ni trista: inquietant. Ens convida a escoltar el tema que ha escollit i ens explica que el que el remou és la música i que entén aquesta lletra com un altre instrument més. Dues tradicions: sona un tema de Paul Simon que connecta part de l’escolta que hem sentit aquesta tarda i aquests viatges d’anada i tornada, d’Àfrica a EEUU, del Carib a Europa. L’Anna remata, ¡i de quina manera! Ens explica que li encanta ballar, que ho ha fet tota la vida, que ha escoltat tota mena de músiques, però que un dia en va sentir una —tristament prohibida durant uns quants anys al nostre país (i és que el temps passa i a vegades les coses no canvien tant com ens pensem)— que la va fer aturar-se. Li mou l’interior, no allò físic, i sent una elevació. Sona Carmina Burana per tancar la sessió, però ningú es vol aixecar. Èpic!

Equip Discofòrum

Equip Discofòrum

20-04-2018
@CulturaVivaBcn
16-07-2019 17:12
RT @elParlanteBCN: 🎉Recorda que avui tens una celebració amb nosaltres! A partir de les 18h 🗣 Parlarem d'#Educomunicació i què aporta a #pe…
@CulturaVivaBcn
16-07-2019 12:54
RT @granerbcn: "Nightingale" d'Ana Borrosa a les 20h al Castell de Montjuïc, entrada lliure. Dins "Creació i Museus" en el marc del Grec Fe…
@CulturaVivaBcn
16-07-2019 12:50
Fa 8 anys que el @elTantarantana impulsa el projecte PI(È)CE, que acosta els escenaris als nois i noies del #Raval,… https://t.co/2FEoJcPJLF