Barcelona Cultura

LaFundició

LaFundició

11-06-2018

Jornades Cultura Viva: reflexions sobre el mapa de la Xarxa de comunitats de memòria

main photo

El passat 25 de gener va tenir lloc la II Jornada de Cultura Viva, en què vam participar amb l’organització d’un taller. Aquest taller es proposava com una jornada d’encontre i de debat sobre l’orientació i el futur desenvolupament del projecte de la Xarxa de comunitats de memòria. Durant la jornada, els participants al taller es van dividir en tres grups de treball per debatre les tres línies generals d’actuació del projecte. Una d’aquestes línies va ser el mapatge de les iniciatives, agents i interessos pressents —i passats— que han articulat el treball a l’entorn de qüestions històriques i de memòria. Vam prendre el mapa resultant com un mitjà per impulsar un procés obert de treball, al qual es van anar sumant progressivament agents i coneixements. El mapa no és només un producte, sinó també un pretext per trobar-nos i debatre entorn la relació entre memòria, cultura i esfera pública. Així, doncs, les jornades de mapatge col·lectiu són també un moment per a la creació de connexions i el coneixement d’altres agents i iniciatives afins o complementàries.

D’entrada, el grup es va plantejar el contingut del mapa en un sentit general: ¿de què ha de parlar? ¿Què es vol comunicar? Aquesta reflexió ens va portar a preguntar-nos quina havia de ser la utilitat del mapa. Una pregunta que va quedar, en part, sense resposta perquè, en última instància, s’entenia el mapa com un camp d’experimentació, de manera que es va arribar a la proposta d’elaborar varis mapes amb objectes de representació diversos. Més enllà dels agents, iniciatives i interessos que el mapa havia de representar en la seva fase de desenvolupament inicial, es va reflexionar sobre la manera en què calia representar cartogràficament les relacions entre els diversos ítems que contenia.

Paradoxalment, es va parlar més de les formes i la metodologia del mapa: de l’ús de paraules clau, de la creació de mapes amb diverses capes de sentit, de l’ús d’eines cartogràfiques open source, de la inclusió de material audiovisual al mapa —imatges, sons, veus. En aquest sentit, novament, el mapa apareixia com un àmbit de recerca estètica al qual calia incorporar dimensions sensorials i codis no estandarditzats.

Aquesta reflexió al voltant de les eines i maneres de fer ens va portar al debat sobre la metodologia que havíem d’utilitzar per a l’obtenció de la informació que havia de contenir el mapa. Allà, es va esmentar la necessitat de la generació d’espais informals que facilitessin la participació de persones que no se senten interpel·lades quan la crida a la participació es fa des de d’espais i amb procediments més institucionals.

Per últim, es va fer un exercici metareferencial amb la reflexió entorn la necessitat d’arxivar els propis mapes que puguin produir-se durant el projecte de la Xarxa de comunitats de memòria, tenint en compte, sobretot, que el mapa de la xarxa ha de ser més un procés de treball que no un producte exhaustiu i acabat.

LaFundició

LaFundició

11-06-2018
@CulturaVivaBcn
24-02-2020 11:08
RT @LaVeinalTV: El 26 de febrer, darrera sessió de les Jornades de #LaVeïnalTV. Aquest dimecres debatrem sobre models de #Finançament. A le…
@CulturaVivaBcn
24-02-2020 10:30
Aquest dimecres darrera jornada de @LaVeinalTV sobre el model de #Finançament de la futura televisió comunitària i… https://t.co/qrOKEwZp6i
@CulturaVivaBcn
22-02-2020 11:25
La setmana vinen tindrà lloc la darrera de les jornades sobre el model de #Finançament de @LaVeinalTV 📺 26 de feb… https://t.co/wB32l8gtmR